Un consilier local acuză: „La cimitir, apa se scurge direct în morminte”

Consilierul local Mădălin Marinescu a tras un semnal de alarmă la ultima şedinţă de Consiliu Local. „E jale la cimitir! Apa se scurge direct în morminte!”, a spus acesta.

De multă vreme se vorbeşte la Curtea de Argeş despre problemele din Cimitirul Sf. Îngeri, că nu mai sunt locuri, că, în urmă cu ceva timp, în urma unei alunecări de teren, câteva morminte au luat-o la vale, etc.

Câte locuri mai sunt

„Mai sunt cam 15 locuri de veci, restul fiind atribuite”, spune Ioan Ghiţă, directorul Serviciului Public de Gospodărie Comunală (SPGC), Serviciu care administrează Cimitirul. „Ştiu că urma să aibă loc discuţii cu cei care au teren în vecinătate, ca să mărim Cimitirul, pentru că nu sunt suficiente locuri de veci”, mai spune Ioan Ghiţă. În privinţa semnalelor trase de Mădălin Marinescu, Ghiţă e de părere că o canalizare pluvială a imposibil de făcut la Cimitir, canalizare care ar rezolva problema apelor de la ploi. „Are peste o sută de ani acest cimitir, noi aşa l-am preluat. E înghesuit,mormintele sunt foarte apropiate unul de celălalt, nu se poate săpa pentru canalizarea pluvială. În plus, sunt tot felul de morminte, unele simple, cripte şi cavouri mari, fiecare cum a putut”, ne-a mai spus directorul SPGC.

Două cripte, pe lista monumentelor istorice

Şi în privinţa cavourilor şi criptelor au existat propuneri din partea consilierilor locali. Ştefan Dumitrache a sugerat ca mormintele, de fapt cavourile lui Armand Călinescu şi a fostului primar al oraşului, Daniel Sterescu, să fie declarate monument istoric, şi să nu se mai dea  voie să se construiască la Cimitir alte cripte, mari. „Vă propun să cerem Executivului să treacă pe lista monumentelor istorice cripta lui Călinescu şi pe cea alui Sterescu. Să nu se mai facă altele, iar cele care sunt făcute să fie verificate, dacă au autorizaţii”, a spus Dumitrache la şedinţa de Consiliu Local. Propunerea sa nu a avut succes, iar criptele construite au autorizaţie, susţine Ghiţă. „S-au mai construit cripte acolo chiar şi în ultima perioadă, dar au autorizaţii. Angajatul nostru care e acolo verifică actele”, afirmă şeful SPGC.

E nevoie de un nou cimitir

De mulţi ani se spune că la Curtea de Argeş morţii nu mai au loc în cimitire, şi tot de mult timp, edilii au declarat că vor să înființeze un cimitir nou pe strada Valea Iaşului, lângă staţia Transgaz. Construcţia acestui nou cimitir a fost impusă de numărul de locuri de înmormântare limitat pentru cele două parohii din zona de nord a municipiului. Cei care au făcut demersuri pentru înfiinţarea cimitirului sunt preoţii de la parohiile Sf. Împăraţi Constantin şi Elena şi Sf. Vasile cel Mare, situate pe străzile Valea Iaşului şi Albeşti.

În 2016 autorităţile locale spuneau că au reluat discuţia despre noua locaţie unde argeşenii să îşi doarmă somnul de veci, pe strada Valea Iaşului, la ieşirea din municipiu. O astfel de investiţie, deşi foarte necesară, va costa destul de mulţi bani şi, din câte se pare, banii au fost şi motivul pentru care până acum nici nu s-a mai luat în discuţie acest subiect.

„În acest an nu ne putem permite înființarea unui nou cimitir, însă dacă preoții de la cele două parohii vor dori să înființeze și să administreze cimitirul, noi le punem la dispoziție terenul”, declara fostul primar Nicolae Diaconu, înainte de alegerile din 2016. Cum locurile de veci la cimitirul municipal sunt pe zi ce trece mai puţine, proiectul pentru noul cimitir ar urma să fie întocmit cât mai curând, mai ales că preoții Vasile Barbu și Sandu Constantin, în principiu sunt de acord cu propunerea edilului.

Fostul edil Nicolae Diaconu mai spunea că zona aleasă este cea mai potrivită, în primul rând pentru că aparţine municipalităţii, şi apoi şi pentru că acolo nu se poate construi nimic din cauza mirosului şi a reţelelor de deasupra terenului. Discuţii referitoare la amenajarea unui nou cimitir s-au purtat din 2008, dar abia în 2011 a fost aprobată decizia locală, iar acum, în 2019, încă nu s-a făcut nimic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email