Un Colegiu cât un judeţ. „Vlaicu Vodă” a sărbătorit 100 de ani.

Colegiul Naţional „Vlaicu Vodă” a sărbătorit vineri împlinirea a 100 de ani de existenţă şi funcţionare. Existenţă, pentru că o şcoală durează, trăieşte, prin elevii săi, şi funcţionare pentru că aproape o sută de generaţii de elevi au ţinut şcoala în funcţiune neîntreruptă.

Manifestările au fost emoţionante, iar ploaia rece de toamnă nu a scăzut temperatura emoţiilor exprimate de cei prezenţi, profesori şi elevi, actuali şi foşti.

Ziua dedicată sărbătorii Colegiului a început cu un TE Deum oficiat la sediu, după care a fost dezvelită o placă comemorativă, aşezată lângă cea de acum 25 de ani, pe care primarul de atunci, fost profesor al liceului, Gheorghe Nicuţ, a dezvelit-o împreună cu ambasadorul Indiei la Bucureşti. Vineri, placa nouă a fost dezvelită de directoarea Colegiului, Ştefana Florea, împreună cu primarul Constantin Panţurescu. „Avem astăzi la Curtea de Argeş unul dintre cele mai prestigioase colegii din ţară, care, la 100 de ani de existenţă, prin munca profesorilor şi a elevilor deopotrivă, a acumulat un palmares impresionant, cu rezultate şcolare, premii la concursuri interne şi internaţionale, participări la proiecte imterne şi internaţionale şi la concursuri sportive. Probabil mulţi dintre cei de aici suntem colegi de clasă, absolvenţi ai acestei prestigioase şcoli”, a spus primarul Panţurescu. La eveniment a fost prezent şi inspectorul şcolar general, Dumitru Tudosoiu, care a vorbit, la rându-i, despre Colegiu în termeni laudativi.

Patru academicieni absolvenţi

După amiază, Centrul de Cultură şi Arte a fost gazda unui emoţionant spectacol artistic susţinut de elevii Colegiului. Şi aici s-au ţinut câteva discursuri care au adus lacrimi în ochii celor prezenţi. Academicianul Gheorghe Păun a prezentat Monografia Colegiului la Centenar, o lucrare admirabilă la care s-a muncit mult, iar rezultatele eforturilor se văd. „Patru dintre absolvenţii Colegiului sunt academicieni, în condiţiile în care media pe judeţ este de patru academicieni. „Vlaicu Vodă” este cât un judeţ din acest punct de vedere”, a spus acad. Gh. Păun. În sală a mai fost prezent un membru al Academiei Române, Dumitru Mihalache, care a adus un omagiu foştilor săi profesori. Ceilalţi academicieni care au absolvit la Curtea de Argeş sunt Dragoş Vinereanu şi Vasile Tonoiu. Printre absolvenţi se numără şi 10 scriitori.

Un alt moment plin de emoţie a fost acela în care un absolvent al promoţiei 1952, şeful de promoţie, venit de la Bucureşti special pentru această sărbătoare, a vorbit despre viaţa lui de elev al Gimnaziului Principele Nicolae. Au fost mai mulţi vorbitori, fiecare având de zis câte ceva frumos despre şcoală.

Cum a fost acum 100 de ani

Directorul Muzeului Municipal, Ştefan Dumitrache, ne-a mărturisit că ştie cum a fost la inaugurarea Colegiului din sursă directă. „Bunica mea avea şase ani atunci, şi mi-a povestit ce şi-a adus aminte. La inaugurare a participat rectorul Universităţii din Cluj, Florian Goangă, care a făcut apoi şcoala de vară la Gimnaziul Principele Nicolae, cum s-a numit „Vlaicu Vodă” acum 100 de ani. Bunica mea mi-a spus că atunci a fost o mare sărbătoare în tot oraşul, inaugurarea şcolii, şcoală pe care şi bunica mea a absolvit-o”, ne-a spus Ştefan Dumitrache.

Profesorii şi elevii s-au pregătit intens pentru această sărbătoare, iar rezultatele au fost pe măsură. Colegiul Naţional „Vlaicu Vodă” este unul dintre cele mai bune din ţară, şi se vede. Asta este ceea ce a reuşit în prima sută de ani, iar perspectivele sunt minunate. De la Gimnaziul Principele Nicolae, în 1919, la Colegiul Naţional „Vlaicu Vodă”, în 2019, a fost cale lungă, presărată cu sacrificii şi mari victorii. Profesorii şi absolvenţii de azi şi de mâine trebuie să facă astfel încât următoarea sută de ani să fie cel puţin la fel ca precedenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email