Un bărbat a anunțat la 112 că are o armă și că va trage asupra oamenilor pe stradă

Cu un caz mai neobișnuit s-au confruntat polițiștii argeșeni miercuri. În urma unui apel la 112, , un bărbat din Câmpulung anunța că deține o arma pe care intenționează să o folosească împotriva persoanelor de pe stradă, din fericire, sesizarea fiind una falsă, transmite IPJ Argeș.

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung au fost alertați, în urma unui apel primit la 112, de un bărbat, cunoscut cu afecțiuni medicale, prin care solicita intervenția poliției, deoarece deține o arma pe care intenționează să o folosească împotriva persoanelor de pe strada pe care se afla.

Deși persoana care a apelat la 112 nu a oferit date suplimentare privind identitatea ei, sau locația în care se află, acesta a fost identificat în scurt timp de către polițiștii de ordine publică, cel în cauză nefiind la prima sesizare care nu se confirmă.

Având în vedere natura aspectelor care au făcut obiectul apelului, polițiștii au efectuat un control corporal sumar, fără ca asupra celui în cauză să fie identificată vreo armă sau alt obiect asemănător.

Ca urmare a aspectelor rezultate în urma verificărilor, cel în cauză a fost sancționat contravențional, cu amendă în valoare de 2.000 de lei.

Conform legii, apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 ori la numărul 114 se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 2.000 de lei sau cu prestarea de la 100 de ore la 200 de ore în folosul comunității. Totodată, alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție este sancționată cu amendă de la 2.000 de lei la 4.000 de lei sau cu prestarea de la 200 de ore la 400 de ore în folosul comunității.
Pentru săvârșirea din nou a contravenției, în interval de un an, de la sancțiune, se aplică amenzi duble.

”Apelarea abuzivă reprezintă apelarea repetată, cu rea intenție, a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acțiunea agențiilor specializate de intervenție, sau apelarea numărului 112 pentru a aduce injurii operatorilor.

În sensul legii, alertarea falsă reprezintă utilizarea intenționată a numărului 112 pentru determinarea alarmării sau intervenției agențiilor specializate de intervenție (structurile autorităților administrației publice, care au rolul de intervenție imediată pentru soluționarea urgențelor în domeniile ambulanței, serviciilor mobile de urgență, reanimare și descarcerare – S.M.U.R.D., poliției, jandarmeriei, serviciilor publice profesioniste și voluntare pentru situații de urgență, inclusiv S.M.U.R.D., contra terorismului, precum și alte structuri) în mod nejustificat.

Exemple de situații de urgență: accidente de aviație/la metrou/feroviare/cu victime, persoane blocate/navale/montane/în peșteri, canioane/determinate de factori de mediu, avarii sau accidente industriale, explozii, incendii, arsuri termice/electrice/chimice, cutremure, fenomene hidrologice/meteo periculoase, fulgerați/trăsniți, persoane căzute în locuri publice, conflicte și agresiuni fizice, tâlhării, furturi, folosirea armamentului, persoane dispărute/găsite etc.

Nu reprezintă o urgență: accidentele rutiere fără victime (tamponări), aflarea datei și a orei, aglomerarea traficului, încărcarea cartelelor de telefoane mobilă, inundație în apartament sau subsolul blocului, pierderea sau găsirea de obiecte personale, solicitarea de informații despre numărul de telefon, emitere cărții de identitate, pașaportului, cazierului, despre trafic sau programul instituțiilor publice etc”, precizează comunicatul IPJ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email