Un an de „Oraş Regal”. Cu ce ne-am ales.

Miercuri, 29 octombrie 2014, Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta, în numele Majestății Sale Regelui Mihai, a conferit, în cadrul unei ceremonii, desfășurată în Sala Regilor a Palatului Elisabeta, titlul de Oraș Regal municipiului Curtea de Argeș.

La ceremonie a luat parte, alături de Alteța Sa Regală, Principele Radu.

Titlul de Oraș Regal a fost oferit ca urmare a dorinței și deciziei Consiliului Local al municipiului Curtea de Argeș, în semn de prețuire pentru legătura spirituală, identitară, culturală și istorică dintre străvechea urbe și Coroana Română.

 Ceremonia a fost urmată de un dineu oferit de Altețele Lor Regale în Sufrageria Mare a Palatului Elisabeta la care au luat parte reprezentanți ai autorităților locale. La vremea respectivă

 

A trecut un an de la momentul la care Curtea de Argeş a devenit „oraş regal”, şi nimic spectaculos nu s-a întâmplat. Planul iniţial era ca una din zilele lunii octombrie, a acestui an, să fie declarată Ziua Regalităţii, membri ai Casei Regale să vină la Curtea de Argeş şi să se aibă o întâlnire cu oficialităţile locale, cu locuitorii oraşului, ai Arhiepiscopiei. Viceprimarul Cristian Mitrofan, cel care a avut ideea „oraşului regal”, ne spunea în luna august că probabil că acea zi (a regalităţii – n.n.) va fi la sfârşitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie, iar programul îl vor face alteţele lor. Spera viceprimarul că principele Nicolae va planta un stejar, conform obiceiului, iar ziua Oraşului Regal va deveni una de referinţă pentru Curtea de Argeş”. Între timp s-au întâmplat nişte lucruri – Regele Mihai a semnat un document prin care i-a retras nepotului sau Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de “Principe al României” și calificativul de “Alteța Regală”. De asemenea, Regele l-a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României, în condițiile în care Prințul Nicolae era al treilea moștenitor al tronului, după Principesa Margareta și Principesa Elena (mama sa). Deci, stejarul nu va mai fi plantat, dar nici altceva nu se mai întâmplă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email