Un an de la moartea Regelui Mihai

Parastasul va avea loc pe 5 decembrie

Pe 5 decembrie la Necropola Regală are loc parastasul de un an de la moartea Regelui Mihai I. El a fost înmormântat pe 16 decembrie la Necropola Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş, lângă Regina Ana.

La funeralii au participat reprezentanţi a zeci de case regale din întreaga lume, iar la ceremonialul regal al funeraliilor Regelui Mihai I al României au asistat zeci mii de oameni care au venit îmbrăcăţi sobru pentru a-şi manifesta iubirea şi respectul faţă de fostul suveran.

Sicriul a ajuns la gara Curtea de Argeş cu trenul regal, şi a fost preluat de o maşină mortuară de acolo. În momentul în care aceasta  a ajuns la Mănăstirea Curtea de Argeş, clopotele au bătut neîncetat şi au răsunat cântari bisericeşti. Oamenii au aplaudat la intrarea în curtea Catedralei şi au strigat „Regele Mihai“.

Slujba de înmormântare a fost oficiată de IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, IPS Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, IPS Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, și PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, răspunsurile liturgice fiind date de corală preoţilor din Eparhia Argeşului şi Muscelului.

Cine participă

După slujbă, militarii au preluat sicriul şi crucea din lemn pe care scria simplu Mihai I REGE şi s-au deplasat către Necropola Regală, urmaţi de cortegiul funerar. Oamenii prezenţi în curtea lăcășului de cult au luminat drumul între mănăstire şi necropolă cu lumânări și făclii aprinse. Sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui a fost purtat pe braţe de opt militari ai Regimentului de Gardă în aplauzele celor prezenţi, după care a fost coborât în a doua criptă din dreapta intrării în necropolă şi aşezat alături de soţia sa, Regina Ana, în timp ce au fost trase 21 salve de tun de către Brigada 30 Gardă, fiind intonate Imnul Naţional şi Imnul Regal.

Înmormântarea ultimului monarh al României a fost una plină de fast, aproximativ șaisprezece mii de oameni au dorit să-l conducă pe ultimul drum şi să îşi ia adio de la regele Mihai I. Unii dintre cei care au venit la înmormântare au fost însoţiţi de propriile lor poveşti, de evenimente care, într-un fel sau altul, le-au unit existenţele cu cele ale Familiei Regale. „Vorbim despre moartea ultimului monarh al României. A fost un simbol al acestui neam şi pot să spun că şi-a iubit cu adevărat ţara. Mihai I al României a fost un rege care a fost caracterizat de integritate, de moralitate, de o acţiune lângă cetăţeni”, ne spunea  anul trecut unul dintre participanții la funeraliile regale.

Pe 5 decembrie are loc parastasul la un an de la moartea Regelui, am aflat de la protosinghelul Caliopie Ichim, stareţul Mănăstirii. Vor participa reprezentanţi ai Casei Regale, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, ASR Principele Radu, ASR Principesa Maria, programul exact al zilei urmând să fie anunţat ulterior.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email