„Un an de împliniri măreţe” – Aleşii urbei, la un an de mandat

În acest timp, iată cum arată oraşul nostru
Pe 19 iunie anul trecut avea loc şedinţa festivă de învestire în funcţie a noilor aleşi locali, îşi aminteşte secretarul primăriei Radu Chirca, cel care a văzut câţiva primari de-a lungul carierei sale. Poate nu atât de mulţi, dar cu siguranţă diferiţi. Ca un funcţionar public de caracter, şi care cunoaşte bine legile, Radu Chirca nu comentează prestaţiile şefilor săi, şi nici noi nu i-am cerut acest lucru, ştiind despre profesionalismul său.
Şi totuşi, vineri se împlineşte un an de împliniri sau de deziluzii, depinde din al cui punct de vedere vorbeşti. Potrivit prevederilor legale, aleşii urbei trebuie să facă un raport de activitate, iar primarul este primul dintre ei. Am încercat ieri toată ziua să stăm de vorbă cu domnia sa, să ne facă un scurt bilanţ la un an de mandat, dar a fost imposibil. Primarul a fost mult prea ocupat.

Cine şi-a depus noua declaraţie de avere…

Conform legii, data de 15 iunie a fost ultima zi în care aleşii locali şi-au putut depune noile declaraţii de avere, aferente anului fiscal 2008. Până ieri însă doar nouă consilieri şi viceprimarul şi-au onorat această obligaţie. “Din cei 18 consilieri, doar jumătate au depus declaraţiile de avere. Cei nouă consilieri sunt: Gheorghe Bugeac, Costel Stan, Ion Şerban, Claudia Mihăilescu, Ştefan Dumitrache, Ioan Ghiţă, Gheorghe Alecsei, Cristian Mitrofan şi Vasile Sabie. De asemenea, viceprimarul Costinel Vasilescu şi-a depus şi el declaraţia de avere”, a spus Radu Chirca, secretarul primăriei . Următorul pas după completarea şi depunerea declaraţiilor de avere îl reprezintă publicarea acestora pe site-ul primăriei. “Sunt informaţii publice, la care au acces toţi cetăţenii”, explică secretarul primăriei. Aleşii locali care nu respectă legea riscă amenzi de până la 500 de lei. Mai mult, Agenţia Naţională de Integritate poate declanşa din oficiu verificarea averilor consilierilor care nu îşi depun la timp noile declaraţii de avere.

…Şi cine s-a îmbogăţit

Ultimul an a adus ceva bani noilor aleşi locali.
n Viceprimarul Costinel Vasilescu, tot fără maşină. În declaraţia de avere a viceprimarul nu au fost făcute mari modificări. Deţine în continuare patru terenuri, două apartamente şi două case şi nu are nici maşină şi nici conturi în bănci. În 2008, din salariul de viceprimar a câştigat 39.198 de lei.

n Gheorghe Bugeac a mai scăpat de datorii. Primul pe lista organizată în ordine alfabetică cu numele consilierilor, Gheorghe Bugeac nu este unul dintre cei mai avuţi consilieri. În prezent deţine un apartament în municipiu pe care l-a cumpărat în 1991, are un Logan din 2004 însă are şi datorii la bancă. Se pare că şi pentru el, anul 2008 a fost unul bunicel, pentru că datoria i-a scăzut de la 6.500 de euro la 5.500.

n Ioan Ghiţă – i-a scăzut salariul. Un alt proaspăt consilier este şi directorul de la Serviciul Public de Gospodărire Comunală, Ioan Ghiţă. Conform declaraţiei de avere acesta deţine un teren în municipiu cumpărat în anul 2000 unde doi ani mai târziu şi-a construit şi o casă. Consilierul mai are un Volkswagen cumpărat în 2001. În calitate de director la S.P.G.C., în anul 2008 i-a scăzut salariul de la 25.555 lei la 25.238 de lei. În schimb, salariul soţiei- inginer la Electroargeş a crescut de la 9.916 lei la 13.000 de lei.

n Gheorghe Alecsei, un nou cont în bancă şi salariu dublu. Pentru Gheorghe Alecsei, ultimul an a fost unul mai mult decât bun. În 2008 a reuşit să îşi deschidă un cont în euro al cărui sold la zi este de 17.974 lei. Deţine în continuare un teren cumpărat în Căuta, un apartament şi părţi sociale la Aqua Termo Sanit. Consilierul a obţinut în 2008 venituri din salariul de la Aqua Termo Sanit în valoare de 16.822 lei (aproape dublu faţă de 2007) şi indemnizaţia de consilier de 16.867 lei.

n Claudia Mihăilescu are salariul majorat. Singura femeie din Consiliul Local, Claudia Mihăilescu, are funcţia de consilier juridic la trei societăţi comerciale din municipiu. Ultimul an i-a purtat noroc şi a obţinut o majorare a salariului de la 29.956 lei la peste 40.000 de lei. Şi salariul soţului, angajat la angajat la Garda de Mediu a crescut cu 10.000 de lei. Deţine în continuare două terenuri şi două case în Curtea de Argeş şi respectiv Băiculeşti. Are şi două maşini, un Nissan şi o Dacie. În 2008, familia Mihăilescu a reuşit să achite o datorie la bancă de 8.000 de lei însă a mai contractat un nou credit de 200.000 de lei..

n Ştefan Dumitrache, datorii achitate.  Ştefan Dumitrache este consilier de anul trecut şi se pare că stă bine la capitolul financiar. Este administrator la firma Maricom Impex S.R.L. şi deţine trei terenuri agricole pe care le-a cumpărat în perioada 1999-2002. De asemenea, consilierul are un apartament în Râmnicu Vâlcea, cumpărat în 2000. La capitolul realizări în 2008 se poate lăuda cu faptul că i-a scăzut datoria la bancă de la 50.000 de euro la 30.000 de euro.
n Ion Şerban – au crescut conturile.

Unul dintre consilier cu vechime în legislativul municipal este şi Ion Şerban. Conform declaraţiei de avere deţine două terenuri în Curtea de Argeş, o casă şi un spaţiu comercial de 1.160 m.p.. Nici la capitolul maşini nu stă rău şi rămâne singurul dintre consilieri care se poate lăuda cu trei autoturisme . A reuşit să strângă şi ceva bani şi în prezent are trei depozite bancare destul de mari, care au reuşit să crească în 2008.
n Costel Stan a cumpărat un nou spaţiu comercial.

În continuare, Costel Stan rămâne unul dintre consilierii care deţine o declaraţie de avere încărcată. Are cinci terenuri, o casă de locuit, două spaţii comerciale şi un V.W. Golf. În 2008 a reuşit să mai cumpere încă un spaţiu comercial. În bancă are şi trei depozite a căror valoare depăşeşte 100.000 euro. În 2008, în calitate de angajat al Ocolului Silvic Curtea de Argeş a obţinut 36.300 lei, mai mult cu 3000 decât în anul anterior.
Deşi au fost depuse la primărie, declaraţiile de avere ale consilierilor locali Vasile Sabie şi Cristian Mitrofan nu au fost publicate pe site-ul instituţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email