Pe 24 iulie se împlinesc 85 de ani de când Regina Maria a fost înmormântată la Mănăstirea Curtea de Argeș.
Regina Maria s-a stins din viaţă pe 18 iulie 1938, la Castelul Pelişor, în urma unei grele suferințe. Boala Reginei era incurabilă. Avea cancer la ficat în fază terminală, fără şanse de recuperare. Dorinţa ei a fost să fie înmormântată la Curtea de Argeş, lângă regele Ferdinand și predecesorii lor – regele Carol I și regina Elisabeta.
La câteva ore după tragica dispariție, Carol al II-lea așternea pe hârtie planurile pentru înmormântarea suveranei, potrivit descoperă.ro.
„Pentru înmormântare am hotărât că va trebui făcută cu tot fastul cuvenit Reginei Maria. Și așa va fi! O vom transporta la Peleș, unde, vreo două zile, va rămâne expusă pentru populația din regiune, pe urmă la Cotroceni și de acolo, la Argeș.
Vom lua tot timpul necesar pentru ca eventualele delegații străine să poată veni”, nota Carol al II – lea în jurnalul său, conform sursei citate.
Ceremonia de la Curtea de Argeș
Duminică, 24 iulie 1938, sicriul cu trupul Reginei a fost transportat cu trenul de la București la Curtea de Argeș, unde a avut loc ceremonia de înhumare. „La 4:30 sosim la Curtea de Argeș, unde se reformează cortegiul ca la București, îndreptându-se spre mănăstire. Cu toate că drumul n-a ținut decât ceva peste o oră, am fost așa de obosit, încât credeam că nu vom mai ajunge. Slujba în fata mănăstirii a fost oribilă, deși principalul slujitor era mitropolitul Nicolae Bolan al Ardealului”, mai scria Carol al II-lea.
Din cortegiul de la Curtea de Argeș au făcut parte figuri de marcă ale monarhiel europene de la acea vreme.
„Între oaspeți admirabila figură de elegantă tinerețe a ducelui de Kent. Ducesa, foarte frumoasă, nu mai are farmecul de odinioară. Cu ea, energica ei mamă, Marea Ducesă de Rusia, Elena. Și amândoi Hohenzollernii foarte amabili. Deosebit de prietenos prințul Paul al lugoslaviel. Răzleț și trist, prințul bulgar Chiril, cu ochii mamei sale. Bătrânul obosit care e cumnatul von Hohenlohe. Undeva, Marele Duce Dimitrie, cu totul șters. Și arhiducele cumnat poartă semnul unei soarte nenorocite pentru ai săi”, a mai notat regele Carol al II-lea.
Descoperă.ro scrie că Eugeniu Buhrnan a descris succint ceremonia de la Curtea de Argeș: „Sosirea la Curtea de Argeș a fost la orele 16.
De la gară, sicriul a fost depus la Catedrală pe un afet de tun tras de șase cai. Pornirea a fast salutată cu 75 lovituri de tun. Atât pe parcursul spre gara Mogoșoaia, cât și spre acela de la gară spre Catedrală, Coroana Reginei a fost purtată de Generalul Inspector de armată Ilasievici, însoțit de doi generali.
Cordoanele au fost ținute de consilierii regali. În dreapta și stânga carului funebru însoțeau Casele Civilă și Militară Regale. La orele și 17,30 a avut loc serviciul religios la Catedrală. Două mari mănunchiuri de trandafiri roșii, din partea Regelui și a Prințului Nicolae, au fost depuse pe sicriu”.
La Curtea de Argeș, pe strada Castanilor, pe Negru Vodă și pe Bulevard, pe amble părți ale străzilor erau oameni cu flori în mâini.