Ultima Regină, la Curtea de Argeş pentru eternitate

Ultima Regină a României îşi doarme de sâmbătă somnul de veci la Necropola de la Curtea de Argeş, alături de fiul ei, Regele Mihai, de soţia acestuia, Regina Ana, şi de soţul ei, Regele Carol al doilea. Curtea de Argeş este locul pe care l-au ales pentru eternitate. Ceremonia de vineri şi cea de sâmbătă au fost emoţionante, căldura toamnei şi culorile ei reflectate în frunzişul copacilor din parcul Mănăstirii fiind decorul perfect pentru o înmormântare regală. Înmormântarea ultimei regine a României.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Elena a ajuns vineri după amiază la Curtea de Argeş, şi a fost depus în Mănăstire. Cortegiul funerar a fost întâmpinat de peste o sută de persoane, care au aşteptat în parcul Mănăstirii şi în faţa Necropolei. Au însoţit-o pe ultimul drum spre Curtea de Argeş pe Regina Mamă Elena Majestatea Sa Margareta și membri ai Familiei Regale, principele Nicolae şi soţia sa, iar aceştia din urmă au stat, discret, într-un colţ, şi au intrat ultimii în Mănăstire, după reprezentanţii familiei regale şi după oficialităţi. Soldaţi ai Batalionului 33 Vânători de munte „Posada” au purtat pe umeri sicriul de la maşină până în Mănăstire.

Majestatea Sa Margareta și membri ai Familiei Regale au participat apoi la un ceremonial religios oficiat de Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Vineri, după orele 17:15, şi sâmbătă, până la 11,publicul s-a putut închina și reculege la catafalc, şi sute de oameni au trecut pe lângă sicriul Reginei Elena, s-au închinat, iar unii au vărsat şi câte o lacrimă.

Sâmbătă, la ora 13, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul, a fost dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală unde a avut loc ceremonia de reînhumare.

Regina Mamă Elena a plecat definitiv din România pe 3 ianuarie 1948, împreună cu Regele Mihai. Alteța Sa a decedat în exil pe 29 noiembrie 1982, fiind înmormântată în cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.

Sute de persoane au asistat la eveniment, sâmbătă,regalişti care au venit cu steaguri, turişti care s-au nimerit la Curtea de Argeş la sfârşit de săptămână, argeşeni emoţionaţi însoţiţi de copiii lor cărora le-au explicat cine a fost şi ce au însemnat Regina Mamă Elena şi familia ei pentru noi toţi. Nu doar membri ai familiei regale a României au fost prezenţi sâmbătă la Curtea de Argeş, ci şi multe personalităţi centrale şi locale. Fostul preşedinte Emil Constantinescu a fost alături de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei şi de familia ei.

Dacă oamenii care au participat la funeralii au fost decenţi, oraşul şi străzile lui nu au fost deloc pregătite. Probabil că primarul Constantin Panţurescu s-a supărat foarte tare când a văzut frunzele de pe Bulevard şi hârtiile de pe jos. S-a simţit că administraţia locală nu numai că nu s-a pregătit pentru un astfel de eveniment, dar nu a făcut nici măcar ce pretinde că face de obicei, curăţenie în centrul oraşului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email