Ţurţurii, pericol de moarte

Atenţie la pericolele de pe blocuri! Ţurţurii de gheaţă sunt iarna un fenomen obişnuit, dar foarte periculos. O simplă plimbare pe trotuar poate deveni riscantă, având în vedere ţurţurii cu dimensiuni impresionante, pe alocuri de peste o jumătate de metru, atârnând ameninţător pe acoperişurile caselor sau blocurilor, chiar deasupra trecătorilor.
„În orice moment te poţi trezi cu o bucată de gheaţă în cap”
Sloiurile de gheaţă formate din cauza gerului, pe clădirile din municipiu, dau bătăi de cap pietonilor. Aceştia trebuie ca, atunci când merg pe stradă, să fie cu un ochi la gheaţa de pe trotuare şi cu celălalt la ţurţurii şi zăpada de pe acoperişuri. Foarte multe blocuri din Curtea de Argeş nu au acoperişuri cu opritoare de zăpadă şi burlane pentru scurgerea apei, lucruri ce au facilitat apariţia ţurţurilor. „Vă daţi seama că sunt un pericol pentru noi, cei care mergem pe jos. În orice moment te poţi trezi cu o bucată de gheaţă în cap. Am văzut la televizor cazuri în care oamenii au ajuns la spital sau chiar şi-au pierdut viaţa în urma unor astfel de accidente. Trebuie să fii foarte atent, mai ales când mergi pe lângă clădiri”, spune Cozmin N., din municipiul nostru. În unele locuri, ţurţurii care măsoară şi peste un metru atârnă la marginea acoperişurilor. Oamenii se tem mai ales pentru copii, care adeseori se joacă în preajma imobilelor. „Se poate întâmpla o nenorocire. Copiii nu sunt atenţi şi nici nu se uită în sus la aceşti ţurţuri. Ei de cele mai multe ori se joacă în jurul blocurilor şi pot oricând să fie loviţi de o bucată de gheaţă desprinsă de la acoperiş. Acum este mai frig afară, dar când se va încălzi, pericolul va fi şi mai mare”, spun îngrijorată o tânără mămică din Curtea de Argeş.
O decizie care obligă
Conform unei hotărâri aprobate de Consiliul Local, locatarii sau proprietarii de spaţii comerciale au obligaţia ca în faţa blocurilor sau a caselor, dar şi în dreptul societăţilor comerciale, să degajeze gheaţa de trotuare, dar şi să îndepărteze ţurţurii sau zăpada de pe acoperişuri. Însă, din păcate, această hotărâre nu prea este respectată. „Sincer să fiu, oamenii mai curăţă gheaţa de pe trotuar, dar nu am văzut pe nimeni să cureţe ţurţurii. Sunt periculoşi, mai ales cei de dimensiuni mari, care de pot omorî dacă îţi cad în cap”, spune un alt cetăţean. Mulţi argeşeni nu dispun de mijloacele materiale necesare sau se află în imposibilitatea de a face asta, pentru că sloiurile de gheaţă s-au format în locuri greu accesibile. Însă, pentru preveni pericolul, aceştia pot solicita sprijinul pompierilor, care pot îndepărta bucăţile uriaşe de gheaţă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email