O femeie de 36 de ani a fost în pericol de moarte după ce a fost muşcată duminică după-amiază de o viperă, în apropierea Cabanei Capra din munţii Făgăraş. Salvamontiştii i-au acordat primul ajutor şi au trimis-o la spitalul Curtea de Argeş. Din cauza lipsei serului antiviperin în tot judeţul Argeş, femeia, aflată la un pas de moarte a fost transportată de urgenţă la un spital din Râmnicu Vâlcea.
Trebuia să poarte bocanci în loc de papuci
Ieri, Camelia Popescu (36 ani) din Ţicleni, judeţul Vâlcea, a venit cu soţul şi câţiva prieteni în vizită la munte, în zona Capra. Toţi s-au plimbat prin împrejurimile Cabanei Capra. În jurul orei 14.00, în timp ce admira frumuseţile naturii de pe valea râului Capra, Camelia Popescu a fost muşcată de o viperă. Femeii i s-a făcut rău instantaneu, iar soţul a cerut ajutor salvamontiştilor aflaţi în zonă. Alarmaţi, cei de la Salvamont Curtea de Argeş i-au acordat femeii primul ajutor, extrăgându-i o parte din venin cu un dispozitiv special, apoi au decis să o trimită la spital cu un autoturism particular. „Turista a fost muşcată de o viperă de piciorul drept sub maleolă. Femeia era echipată necorespunzător, aceasta fiind încălţată în papuci. Noi am tot anunţat turiştii să poarte bocanci. Aşadar, am încercat să îi aspirăm veninul cu un dispozitiv special, am pansat-o şi i-am pus un garou, pentru a împiedica răspândirea veninului în corp. Fiind în criză de timp, am luat hotărârea să nu mai aşteptăm ambulanţa şi să ducem turista la spital cu maşina soţului ei, dar nu înainte de a-l instrui pe soţul acesteia cum să procedeze în continuare pe drum cu acordarea primului ajutor. Între timp, noi am anunţat spitalul din Curtea de Argeş de pacienta care urma să sosească la ei”, a precizat Nicolae Pleşiţă, şeful Serviciului Salvamont Curtea de Argeş.
În tot judeţul Argeş nu s-a găsit ser antiviperin
În localitatea Căpăţâneni, comuna Arefu, pacienta a fost preluată de o ambulanţă şi transportată la spitalul din Curtea de Argeş. Se pare că degeaba, atâta timp cât unitatea spitalicescă nu era dotată cu doze de ser antiviperin. Cum nici la celelalte unităţi sanitare din judeţ nu exista ser antiviperin, medicii au apelat la colegii lor din judeţele vecine pentru salvarea femeii. Au răspuns solicitării medici din Braşov, care imediat au trimis o ambulanţă cu doze de antivenin. Între timp şi medici din Vâlcea au confirmat că au ser antiviperin. În cele din urmă, femeia a fost transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea, unde i-a fost administrat serul şi a rămas sub supraveghere medicală, starea ei fiind stabilă. „Turista este încă internată la spitalul din Râmnicu Vâlcea şi este în afara oricărui pericol. De la serul antivenin i s-a umflat piciorul şi va mai rămâne sub supraveghere medicală o perioadă de timp. Oricum femeia a avut noroc, pentru că vipera a muşcat-o cu un singur colţ, iar muşcătura nu a fost profundă, cantitatea de venin fiind astfel mai redusă”, a adăugat Nicolae Pleşiţă.
Salvamontiştii – revoltaţi pe situaţia din spitale
Acesta este al doilea caz înregistrat anul acesta, în care un turist este muşcat de o viperă în Munţii Făgăraş. La jumătatea lunii iunie, un alt turist a fost la un pas de moarte din cauza muşcăturii de viperă. Salvamontiştii trag un semnal de alarmă către autorităţile locale şi judeţene. “Nu este posibil ca în tot judeţul Argeş să nu existe o doză de serantiviperin, de care poate depinde viaţa unor oameni. În week-end la munte vin turişti cu sutele şi există riscul să fie muşcaţi de şerpi, mai ales din cauza faptului că nu sunt echipaţi corespunzător. Ne aflăm într-o zonă de munte unde pericolul este prezent în fiecare zi. Spitalul din Curtea de Argeş este prima unitate din zona noastră, unde noi trimitem turiştii muşcaţi. Acesta ar trebui neapărat dotat cu ser antiviperin şi cu tot ce este necesar pentru a salva oamenii în astfel de situaţii”, a menţionat şeful formaţiei Salvamont Argeş.
Ce să faceţi ca să nu fiţi muşcaţi
Totodată, salvamontiştii recomandă turiştilor să poarte bocanci de munte, chiar dacă temperatura este ridicată. Turiştii sunt sfătuiţi să privească atent pe unde păşesc, iar în zonele cu vegetaţie înaltă să lovească tufele cu un băţ, pentru a alunga viperele.
Salvamont Argeş informează turiştii cum să procedeze în astfel de cazuri. „În cazul unei muşcături de viperă, care se prezintă ca două înţepături la distanţă de trei – patru milimetri, sunaţi la 112 sau 0SALVAMONT şi încercaţi să aspiraţi cât mai mult din sângele prezent, prin stoarcere sau prin folosirea unei seringi tăiate care poate fi folosită ca instrument de vacuumare. Victima trebuie să stea cât mai liniştită, să nu se mişte, pentru a evita răspândirea sângelui în corp şi să aştepte sosirea personalului calificat”, se arată în comunicatul transmis de salvamontişti.