Trotuarele pline de gheaţă au rupt picioarele argeşenilor. Următorul pericol – ţurţurii.

Cetăţenii din Curtea de Argeş au mers săptămâna trecută pe vârfuri prin centrul oraşului. Nu pentru că nu voiau să tocească pavelele şi aşa tocite, ci pentru că le-a fost teamă că îşi rup picioarele pe gheaţă.  „Merg foarte greu. La Romarta acum au căzut doi domni în vârstă pe trotuar, abia i-au ridicat de jos oamenii. E greu, nu ştiu de ce nu le curăţă nimeni”, ne-a spus o doamnă de 73 de ani.

Persoanele fizice și juridice și asociațiile de proprietari, în cazul blocurilor, sunt direct responsabile de curățarea zăpezii din dreptul imobilelor pe care le dețin sau le folosesc și de îndepărtarea țurțurilor care se formează la acoperișul acestor imobile. Obligațiile pe care le au cetățenii odată ce s-a așternut zăpada sunt stabilite de autoritățile locale, iar amenzile pe care le poate da Poliția Locală diferă destul de mult de la o localitate la alta.

Curățarea zăpezii și a gheții de pe trotuarul din fața casei/firmei și îndepărtarea țurțurilor nu sunt doar chestiuni ce țin de bunul simț cetățenesc, ci și obligații prevăzute prin acte normative și pentru neîndeplinirea cărora cei responsabili pot fi amendați de Poliția Locală, acolo unde ea există, nu şi la Curtea de Argeş, cu diverse sume de bani. Cei vizați de aceste obligații sunt deopotrivă persoanele fiziceasociațiile de proprietari, în cazul blocurilor, și persoanele juridice.

Potrivit Ordonanței Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale, cetățenii sunt obligați să îndepărteze zăpada sau gheața de pe trotuarele din dreptul imobilelor în care locuiesc sau pe care le folosesc în alte scopuri și să mențină curățenia pe trotuare, pe partea carosabilă a străzii sau a drumului, pe porțiunea din dreptul gospodăriei și a locurilor de parcare pe care le folosesc. Aceeași ordonanță prevede că obligațiile acestea vor fi preluate de asociațiile de proprietari, acolo unde este cazul, iar  ele vor răspunde pentru îndeplinirea lor în fața autorităților administrației publice locale.La Curtea de Argeş Hotărârea Consiliului Local (H.C.L.) nr.50/2000 privind protecţia mediului în municipiu, modificată şi completată prin H.C.L. nr.46/2007 prevede foarte clar – pentru persoanele juridice şi instituţiile care nu menţin curăţenia şi nu deszăpezesc  amenzile sunt cuprinse între 1000 – 2000 de lei, persoanele fizice pot primi amenzi cuprinse între 300 şi 1000 de lei, iar asociaţiile de locatari între 600 şi 2000 de lei. De la Biroul de Mediu din Primărie am aflat că anul acesta nu s-a dat nicio amendă.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email