Trotuarele din centru sunt pline de excremente de câine

Municipiul Curtea de Argeş începe să aibă problemele pe care le au marile oraşe – excrementele de câine de care sunt pline trotuarele din centru. Din păcate, asta este cam singurul lucru comun între un oraş mare şi Curtea de Argeş.

Mulţi dintre locuitorii municipiului au animale de companie, câini mai ales, iar seara îi scot la plimbare. Este o încântare plimbarea pe Bulevard, pe sub teii înverziţi. Proprietarii animalelor de companie le lasă să-şi facă nevoile pe trotuar şi pe spaţiul verde dar niciunul nu ia mizeria lăsată de câini. Merg mai departe, iar ceilalţi pietoni ocolesc cu mare grijă grămăjoarele.

În alte părţi, mai civilizate, consiliile locale au adoptat hotărâri referitoare la obligaţiile pe care proprietarii animalelor de companie le au – să adune după ei, să nu-i lase în parc fără botniţă, nu au voie la locurile de joacă, etc. La Curtea de Argeş nu există o astfel de reglementare iar cetăţenii iubitori de animale dar dispreţuitori faţă de ceilalţi oameni care se plimbă în urma câinilor lor, nu se simt obligaţi să facă ceva. Sigur, şi maidanezii lasă „urme”, dar aceştia nu se plimbă prin centru pentru că sunt alungaţi.

Un regulament vag

În martie 2019 a fost adoptat un Regulament privind protecţia mediului de către Consiliul Local, dar acesta nu face nicio referire la problema de mai sus. Singura meţiune este aceea că persoanele fizice sau juridice au obligaţia  „să păstreze curăţenia pe arterele de circulaţie, în pieţe, târguri şi oboare, în parcuri, ştranduri, locuri de joacă pentru copii şi alte locuri de agrement, săli de spectacole şi celelalte locuri publice”.

Societatea de Salubritate curăţă trotuarele conform programului stabilit tot printr-o hotărâre de Consiliu Local, dar nu e de ajuns şi nu e nici normal. Fiecare proprietar de animal de companie trebuie să fie civilizat, şi să adune în spatele câinelui, iar administraţia locală trebuie să le asigure tuturor cetăţenilor un oraş civilizat, fără rahat de câine pe trotuare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email