Trăieşte cu viermii, şobolanii şi gândacii în casă

Casa în care locuieşte Michelinos, un tânăr de 31 de ani din municipiul nostru, s-a transformat într-o adevărată bombă biologică. Peste tot mişună viermi şi gândaci, şobolanii sunt ca la ei acasă, iar în curte tufele şi iarba neîngrijite de ani buni s-au transformat într-un loc unde se plimbă în voie şerpii. Cum te apropii de uşa de la intrare pândeşte un miros de hoit şi fecale şi cu greu poţi să intri în locuinţă. Aici, peisajul întrece orice imaginaţie: dormitorul a devenit un fel de toaletă cu mizerii aruncate peste tot, pat nu există, pentru că tânărul doarme pe câteva bucăţi de scândură, iar bucătăria nu pare să fi existat vreodată. Aerul din casă este irespirabil şi cu greu poţi rezista înăuntru mai mult de câteva secunde. Chiar şi cu ferestrele deschise, mirosul rămâne la fel de puternic.

Singur pe lume…

Ajunşi în culmea disperării, oamenii care locuiesc pe strada Eroilor s-au dus la Primărie unde au reclamat mizeria de nedescris în care trăieşte vecinul lor. “Ştiam de anul trecut de acest caz social, însă până acum ne-a fost frică să intrăm în casă. Acum însă am reuşit să stăm de vorbă cu tânărul care locuieşte aici şi am văzut că nu este violent. Este singur şi trăieşte într-o mizerie cruntă. S-a întâmplat ceva cu el şi foarte probabil are probleme psihice”, crede Mariana Moise, şeful Biroului de Asistenţă Socială şi Autoritate Tutelară din cadrul Primăriei. În casa sărăcăcioasă nu există apă curentă şi nici energie electrică. “Nu ne putem imagina cum trăieşte tânărul în astfel de condiţii. E păcat de el, că e băiat tânăr”, spun asistenţii sociali. După mirosul pe care în emană, Michelinos pare că nu s-a mai spălat de foarte mult timp. Şi hainele de pe el sunt murdare, iar părul şi barba sunt neîngrijite de luni bune. “Vorbeşte cu noi, este coerent, însă pare rupt de realitate. Deşi spune că are rude, refuză să se lase ajutat. Nu are nicio sursă de venit”, explică asistenţii sociali.

Dintr-un elev eminent a ajuns un om al străzii

Despre Michelinos, vecinii îşi amintesc că era un băiat foarte silitor. “A absolvit Colegiul Naţional Vlaicu Vodă şi apoi a intrat la facultate fără pic de meditaţie. Era un băiat extraordinar de isteţ. Semăna mult cu mama lui. Şi ea a fost o femeie foarte deşteaptă. Gândiţi-vă că pe vremea lui Ceauşescu era studentă la Facultatea de Chimie. A murit însă acum vreo 30 de ani, când el era mic”, povestesc vecinii. Imediat după moartea mamei, Michelinos şi cei doi fraţi au rămas în grija tatălui. “Apoi a murit şi tatăl, iar băiatul a rămas în grija bunicii. Ceilalţi doi fraţi au fost luaţi de bunicii materni la Băcău probabil, că nu mai ştim nimic de ei. În urmă cu doi ani a murit şi bunica iar el a rămas singur şi nu mai are pe nimeni”, îşi amintesc oamenii care locuiesc în zonă. Singura persoană care are acum grijă de tânăr este o vecină care îi mai aduce din când în când câte ceva de mâncare. În rest, nicio altă persoană nu îi calcă pragul casei.

A făcut parte din MISA

Se pare că problemele tânărului au început în momentul în care s-a înscris în M.I.S.A – Mişcarea de Integrare Spirituală în Absolut – mişcare condusă de controversatul Gregorian Bivolaru. “Şi el recunoaşte că a făcut parte din MISA, însă nu poate să ne explice cum a ajuns acolo sau ce a făcut acolo. Cert este faptul că dispare de acasă cu lunile şi nimeni nu ştie unde se duce. Este introvertit, nu are pe nimeni aproape, nu are nicio sursă de venit şi uneori pare că trăieşte pe altă planetă. Nu este violent, însă cel mai grav este faptul că nu ne lasă să îl ajutăm. I-am propus să îl înscriem la centrul Primăriei, însă a refuzat şi a spus că el nu este un caz social”, exlică cei de la Primărie. Pentru început, asistenţii sociali au chemat oamenii de la Serviciul de Gospodărire să îi cureţe grădina. Muncitorii au tăiat iarba înaltă, au adunat mizeriile din curte, au tăiat mărăcinii şi la final au intrat în casă de unde au scos trei remorci de gunoi. ”Vom căuta soluţii să îl ajutăm. O să găsim o modalitate ca măcar să îi aducem măcar de mâncare. E păcat de el, pentru că e băiat tânăr. Cu ajutor medical specializat, are şanse să fie o persoană normală. Poate există oameni cu suflet şi dacă cineva are un pat  şi vrea să îl doneze  sau alte obiecte de mobilier, cu siguranţă l-ar ajuta enorm”, încheie Mariana Moise.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email