Trei persoane, dintre care două cu vârstă de aproximativ 70 de ani, au urcat pe vârful Moldoveanu și au coborât cu ajutorul salvamontiștilor

Foto Salvamont Argeș

„Vârful Moldoveanu nu este pentru oricine!”, avertizează Salvamont Argeș și povestește o întâmplare care ar fi putut să devină tragică, după ce două persoane de aproximativ 70 de ani au urcat cu greu pe Moldoveanu, dar nu au mai putut să coboare decât cu ajutorul salvamontiștilor argeșeni.

„Grup de 3 persoane, un tânăr de 37 de ani și o pereche în vârstă, în jur de 70 de ani (bărbatul cardiac, fără medicamente de rezervă la el) se luptă o zi întreagă să urce pe vârf, unde au ajuns la ora 17… Nu a fost îndeajuns, au decis să coboare prin Galbena (variantă mai lungă!!!) fără să țină cont că se întunecă.

În Gura Zbuciumatului, cei trei se sperie de ceva care cred că a fost un urs, astfel că se reîntorc în creastă, tânărul plecând singur pe Scărișoară, cu gând să anunțe în Nucșoara. Prima noapte bătrânii o petrec în bordeiul ciobănesc din Galbena.

Când s-a scurs timpul în care ar fi trebuit că cei trei să ajungă la mașină personală (estimat în funcție de planurile pe care apropiații le aveau) colegii noștri se deplasează la stâna lui Burnei, de unde află informații de la turiștii care coborau, astfel că spre seară, patru colegi urcă cu haine, mâncare și ceai la cei doi bătrâni, planul inițial fiind să fie evacuați cu un elicopter la apariția zorilor.

Cu ajutorul telefonului prin satelit s-a stabilit că cei doi au mâncat și se simt în stare să coboare, dacă sunt ajutați.

Coborârea a durat toată noaptea, astfel că după a doua noapte pe munte, cei doi ajung la auto personal parcat în capătul văii.

Între timp, deja pe întuneric, persoana de 37 de ani a coborât la cabana în Poieni, de unde a fost preluat de un echipaj de jandarmi care l-a adus la baza Salvamont Nucșoara unde a rămas peste noapte.

Repetăm: abordați vârful Moldoveanu așa cum se cuvine!”, scriu salvamontiștii pe facebook.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email