Trei generaţii au trecut prin pătuţurile spitalului din Curtea de Argeş

Prin paturile secţiei de nou născuţi din Curtea de Argeş au trecut 35 000 de copii, toată populaţia oraşului argeşean.Deşi unitatea sanitară a mai primit bani de la Ministerul Sănătăţii, secţia cu cei mai mici pacienţi are dotările din 1965 şi chiar înainte de această dată.
Şapte micuţi care au trei zile de când au apărut pe lume dorm liniştiţi în pătuţuri vechi şi pe alocuri ruginite. Copilaşii visează, probabil, şi se mişcă în somn. Salonul în care stau e sărăcăcios, dar vesel şi curat. Desenele de pe pereţi, decolorate de vreme, înveselesc oarecum atmosfera de spital. „Prin pătuţurile acestea au trecut 35 000 de persoane. Fiecare locuitor al Curţii de Argeş s-a culcat, la un moment dat, în aceste pătuţuri ”, povestesc medicii În ciuda aglomeraţiei din saloane şi a faptului că, din cauza numărului mic de paturi, uneori bebeluşii stau şi câte doi în pat, nu au fost probleme. „E aglomeraţie uneori, dar când vine un copil pe lume e totdeauna o bucurie”, cred proaspetele mămici.
Bunica, mama şi fiica au dormit în acelaşi pătuţ
Mihaela are 23 de ani şi a născut de câteva zile. Fiica ei, Daria, doarme în acelaşi pat în care au dormit şi ea şi mama ei, în urmă cu 42 de ani. „Nici nu mă interesează cum e pătuţul, să fie fiica mea sănătoasă, că o să plecăm acasă. E rău că nu sunt mai multe dotări aici, la secţia asta a spitalului, că doar pe aici trec toate femeile din oraş, iar copiii, la fel”. Tânăra mămică era mulţumită că a născut repede, fără probleme, şi că bebeluşul e bine. „Mi-a povestit mama, înainte să mă internez, că şi ea a născut la spitalul vechi, dar erau aceleaşi dotări, că a văzut acum”.
Spitalul din Curtea de Argeş funcţionează în sediul actual din 1983. „Mobilierul a fost adus din sediul vechi, că altul nu era. Am mai casat câte un pătuţ, câte un scaun, dar nu le putem casa pe toate că rămânem fără. Sunt doar 20 de pătuţuri prin care au trecut trei generaţii”, spun cadrele medicale.
Nu doar pătuţurile sunt vechi, ci şi scaunele pe care stau mămicile când îşi hrănesc bebeluşii, şi alte aparate şi obiecte de mobilier, ca mesele de naşteri, şi se întâmplă ca mama şi fiică să fi născut pe aceeaşi masă. Câte un ţipăt inocent se aude, copilul reclamând ,astfel, dreptul la masă. Daria se mişcă în patul vechi, iar Mihaela o alăptează. Pe scaunul pe care stă ea a stat şi mama ei acum 23 de ani, iar nou născutul care mânca atunci era ea. Între timp, doar mobilierul s-a stricat, căci bucuria e aceeaşi.
De ce au nevoie nou născuţii
Secţia de nou născuţi ar avea nevoie de mobilier, cel puţin încă 10 paturi şi scaune, două lămpi de fototerapie, pentru copiii cu icter intens, un incubator, un pulsometru pentru măsurarea gazelor sanguine ale nou născuţilor, termometre şi saltele. Dacă puteţi să puneţi umărul, sunteţi bineveniţi. E un moment bun pentru a face fapte bune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email