Traseul exact al autostrăzii Curtea de Argeş – Piteşti

Opt noduri rutiere, 70 de poduri, 57 de viaducte, nouă tuneluri şi trei ecoducte vor fi construite pe Autostrada Sibiu – Piteşti, potrivit unui memoriu realizat de EPC Consultanţă de Mediu pentru emiterea Acordului de Mediu.

Documentul a fost postat pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, care a anunţat că aşteaptă observaţii din partea publicului.EPC Consultanţă de Mediu a câştigat anul trecut licitaţia organizată de CNAIR pentru „servicii privind evaluarea impactului asupra mediului, realizarea evaluarii adecvate şi obţinerea acordului de mediu pentru proiectul Autostrada Sibiu-Piteşti”, cu suma de 132.500 lei. Acordul de Mediu este necesar pentru emiterea Autorizaţiei de Construire.

Valoarea totală a investiţiei în Autostrada Sibiu-Piteşti va fi de 3,34 miliarde de euro (15 miliarde de lei), potrivit unui document postat pe site-ul Ministerului Transporturilor.  Memoriul menţionat arată care este exact traseul autostrăzii.

Sectorul  Racoviţa (Cornet) – Tigveni

Conform Memoriului  de prezentare a autostrăzii Piteşti – Sibiu, traseul Racoviţa (Cornet) – Tigveni va începe în nodul Cornet, şi se îndreaptă spre est pe Valea Băiaşului, în lungul drumului judeţean 703M.

Traseul autostrăzii se va desfășura la sud de localitatea Băiaşu și la vest de Pripoare, traversează localitatea Surdoiu, după care se apropie de DJ 703H, la sud de Poiană. În zonă km 56 autostrada va traversa dealul Frăsinet printr-un tunel cu o lungime de cca. 1,7 km, evitându-se astfel zona cu alunecări active de pe partea dreaptă a văii Poienii.

În continuare traseul se desfăşoară la vest de localitatea Sălătrucu, îndreptându-se spre Valea Topolog. În zona localității Văleni traseul autostrăzii intră pe Valea Topologului și se desfășoară în lungul acesteia  la vest de comuna  Şuici, pe partea stânga a lacului Şuici. În zona km 69+300 se propune a se realiaă un nod rutier care să facă legătura între autostradă și DJ 7030H. În continuare traseul autostrăzii se desfășoară la vest de localităţile Ceparii Pământeni, Valea Măgurei și Bărseştii de Jos până la intersecția cu DJ678A (km 78+000) unde se propune un nod rutier pentru legătura cu DN 73C.

Acest sector se află pe teritoriul administrativ a două județe: km 41+000-km 57+100-județul Vâlcea, km 57+100-km 78+500-județul Argeș. Lungimea acestui sector este de 38,3 km.

Sectorul Tigveni – Curtea de Arges – Piteşti

După intersecţia cu DJ 678A, traseul autostrăzii părăseşte Valea Topologului, traversează dealul Momaia apropiindu-se de DN 73C. În zona de traversare a dealului Momaia (km 80+800 – km 82+150), se va realiza un tunel cu o lungime de cca. 1,35 km. La ieşirea din tunel traseul autostrăzii traversează DN73C (km 83+100) şi se îndreaptă spre Curtea de Argeş, trecând la sud de cartierul Capu Dealului, după care se înscrie pe Valea Argeşului. La intersecţia cu DJ704H se va realiza un nod rutier (km 86+600) pentru legatura în Curtea de Argeş.

După traversarea canalului de fugă Zigoneni şi a râului Argeş, km 87+000, traseul propus se desfăşoară în spatele digului lacului Zigoneni, între acesta şi calea ferată 906 Piteşti – Curtea de Argeş.

În zona km 91+500 traseul autostrăzii traversează drumul de acces la CHE Zigoneni şi canalul de fugă al CHE Băiculeşti, după care se îndreaptă spre sud-est paralel cu DN 7C şi CF Piteşti – Curtea de Argeş, în dreapta C.HE. Măniceşti. La km 98+800 traseul autostrăzii traverseaza canalul Argeş, în coada lacului Vâlcele (Merişani), dupa care traversează CF 906 şi DN 7C. În zona km 101+250 se propune realizarea unui nod rutier de legătura cu DN 7C.

În continuare traseul autostrăzii se desfaşoară în lungul DN7C, intersectează DJ 703I, după care traversează râul Vâlsan şi râul Argeş, în coada lacului Budeasca, de unde se înscrie între CF 906 şi lacul Budeasca până la intersecţia cu centura Piteşti, unde se va realiza un nod rutier. Acest sector se desfaşoară în totalitate pe teritoriul administrativ al judeţului Argeş. Lungimea acestui sector este de 38,14 km. Nodurile propuse pe acest traseu sunt următoarele:

– Nod Văleni – km 69+325 -pentru preluarea traficului local (DJ703H)

– Nod Tigveni – km 78+040 -care va prelua traficul de pe DN 73C şi din localităţile de pe Valea Topologului prin DJ 678A

– Nod Curtea de Argeş – km 86+625 -pentru legătura autostrăzii cu municipiul Curtea de Argeş

– Nod Băiculeşti – km 101+270 –  la intersecţia autostrăzii cu DN 7C

– Nod Bascov – km 115+900 -la intersecţia cu varianta de ocolire Piteşti.

Lungimea totală a autostrăzii Sibiu – Piteşti va fi de aproximativ 116,64 km.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email