Transformă-ți viața! Rubrică de dezvoltare personală by Crina Banu. Rana de respingere

În articolele anterioare, am vorbit despre ce este o traumă, tipuri de traume și despre cum ne pot influența pe parcursul vieții.

Astăzi, aș vrea să aduc în atenția cititorului rana de respingere. Aceasta apare în general în primul an de viață și se activează în relația cu părintele de același sex. Când o persoană are aceasta rană se poate simți respinsă, nevaloroasă, nesusținută ceea ce poate duce la o serie de frici, singurătate, evitare, negare, izolare, rușine și chiar la sentimentul că nu merită să existe. Acestei răni îi corespunde o mască, cea a fugarului, care se creează ca mecanism de apărare. Durerea asociată respingerii îl poate împinge la ura față de el însuși și față de părintele de același sex. Motivul poate fi acela că nu l-a învățat cum să existe în societate, cum să devină vizibil, văzut, acceptat, iubit. Simțea că primește iubire de la acesta doar atunci când se comporta cum i se cerea. Prin urmare, ca adult devine foarte exigent cu el însuși și își dorește sa fie perfect ca să se poată simți acceptat. Criticile îi produc o suferință foarte mare pentru că orice critică referitoare la ceea ce face, el o înțelege la nivel de a fi. Simte că nu e bun de nimic și are o teamă atât de mare să nu fie criticat, încât își atrage mai multe critici. Individul învață să își ascundă adevăratele sentimente, să ascundă cum este el de fapt, pentru a evita respingerea și de a nu fi rănit, evită socializarea, însă toate acestea duc la dificultăți în a forma relații autentice, profunde, în exprimarea emoțiilor, în creșterea stimei de sine și în a trăi sentimentul de apartenență. Chiar dacă aparent, poate fi o persoană de succes dintr-o  perspectivă generală, persoană care dezvoltă această mască se poate simți izolat, singur și nefericit.

Rănile din copilărie pot fi vindecate; ceea ce e important de știut este că procesul vindecării necesită timp, răbdare, determinare, compasiune față de noi înșine și iubire de sine. Cheia și în același timp primul pas este descoperirea rădăcinilor acestora. Introspecția, autocunoașterea, procesarea emoțiilor asociate experiențelor trăite ca urmare a unei răni, pot ajuta la procesul de vindecare și la construirea rezilienței pe termen lung.

Te invit cu drag și pe pagina mea de FB unde poți găsi articole și materiale care te pot ajuta să înțelegi mai multe, să practici și să evoluezi: „Transformă-ți viața by Crina Banu”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email