Transformă-ți viața! Rubrică de dezvoltare personală by Crina Banu. Meditația și starea de prezență

Ce este meditația? La ce ajută? Cum găsim starea de prezență și care sunt beneficiile acesteia? Iata cateva întrebări care încă își caută răspunsul în mintea multor oameni, răspunsuri pe care mă voi strădui astăzi să le aduc în fața voastră într-o variantă cât mai clară.

Meditația reprezintă focusarea pe un anumit gând, pe o anumită intenție și începe de obicei cu câteva respirații asupra cărora ne  ducem toată atenția, deconectându-ne în acest fel de la orice grijă, problemă, gânduri negative. Poți sta în meditație de la un minut la o oră sau mai mult în funcție de cât este de antrenat fiecare.

Meditația poate rămâne doar la nivel de respirație și conștientizarea acesteia cât mai mult timp; ea poate fi făcută și cu ajutorul unei mantre pe care o repeți pe parcursul meditației pentru a rămâne focusat pe intenție și pentru a nu te pierde usor în gânduri. Vizualizarea poate fi o forma de meditație în care te transpui pentru a aduce mai repede și mai aproape în viața ta împlinirea unui vis. De asemenea meditatia ghidatâ, recomandată mai ales pentru începători, este o formă de meditație cu foarte multe beneficii.

Aceste beneficii sunt numeroase în orice tip de meditație: îți calmează mintea, te relaxează, te ajută la concentrare și la păstrarea și îmbunătățirea echilibrului emoțional, te ajută să îți împlinești mai repede dorințele. Pauza dintre două gânduri, momentul acela când nu te mai gândești la nimic, ajută la crearea  unor noi posibilități în viața ta legată de ceea ce îți dorești să fii, să faci, să ai. Gândurile au legătură cu experiența trecutului pe care sub o formă sau alta o vei repeta, pauza dintre ele ajută la crearea noului, accesarea cuanticului, a posibilităților nenumărate și cu cât vei exersa cu atât vei reuși să mărești aceste pauze.

Mindfullness-ul, starea de prezență, spre deosebire de meditație, poate fi practicată în orice moment și cu oricine, având legătură cu a fi în Aici și Acum cu totul, nelăsând gândurile legate de trecut sau viitor să circule, să ne acapareze.”O minte plimbareață este o minte nefericită”, spun cercetătorii de la Harvard. Asta deoarece majoritatea gândurilor sunt negative, iar atunci cand sunt legate de trecut poate apărea deprimarea, depresia, iar când sunt legate de viitor (frici, gânduri sabotoare) apare anxietatea. În ambele cazuri vei bate pasul pe loc și nu-ți vei accesa potențialul real, pe care, de altfel, îl are orice ființă umană.

Practicarea mindfullness-ului, a stării de prezență, are beneficii extraordinare. În prezent nu există traume, răni, condiționări ale trecutului, frici etc. Prezentul e prezent. Golește mintea ori de câte ori poți, trăind în prezent cât mai mult în fiecare zi și vei observa beneficii uluitoare.

Sunt aici, nu în trecut, nu în viitor; și ele au fost și vor fi tot prezent, deci nu există decât prezent, doar că noi nu suntem încă învățați să trăim conștientizându-l, ci să ne autosabotăm, să trăim în frici etc.

Data viitoare voi aduce în fața voastră tehnici de meditație și mindfullness care să vă ajute să vă ancorați cât mai mult în starea de bine și în prezent. În continuare, pentru sfaturi, ghidări și nu numai, mă puteți contacta pe pagina de Facebook Transformă-ți viața by Crina Banu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email