Cine ar putea spune că nu a fost rănit vreodată de acțiunile sau de vorbele cuiva? Fie că vorbim de un părinte care ne-a criticat în mod constant, un coleg care ne-a sabotat, un partener care ne-a mințit sau trădat, ori am fost abuzați emoțional sau fizic de cineva apropiat. Sunt răni care lasă urme adânci, provocând sentimente de tristețe, durere sau chiar ură.
Cel care plătește cel mai mult este cel care se lasă pradă acestor sentimente, neputând îmbrățișa iertarea. Nu iertăm comportamentul, atitudinea, acțiunea, ci omul. Fiecare (re)acționează din propriile frustrări și răni, din nemulțumirea de sine, de viața lui, de propriile-i trăiri. Nu poți ști niciodată ce e în spatele lor și nu-ți spun să rămâi lângă o persoană care te rănește în mod constant, nici să-l accepți în preajma ta, ci doar să îl ierți, deoarece acesta este primul pas spre eliberarea și vindecarea ta. Ideal ar fi să-l vezi cu compasiune și iubire, dar dacă nu poți să ajungi direct la asta, fă-o mai întâi cu iertare.
Iertarea îmbunătățește sănătatea mentală, emoțională, te eliberează de stres, reduce anxietatea, îmbunătățește sistemul imunitar, sănătatea inimii și chiar respectul de sine, îți aduce liniște, împăcare cu sine.
Nu e ușor să ierți, dar prin practică și lucru cu tine suficient, vei reuși. Încearcă de fiecare dată să te pui în locul celeilalte persoane, să vezi perspectiva lui, să găsești mai multe motive și dacă nu reușești, inventează-le. Te va ajuta să îți dai seama cât de diverse pot fi motivele din spatele unui comportament care te rănește. Poate în situația lui, ai fi (re) acționat la fel, în a lui, nu a ta, cu background-ul lui, cu trăirile lui și rănile lui.
E alegerea fiecăruia să reacționeze cum dorește, dar e și alegerea ta de a suferi sau de a ierta și de a te elibera.
Poți de asemenea să te gândești la momente în care poate și alții te-au iertat pe tine, iar dacă nu-ți aduci aminte de astfel de situații, ia o agendă, un pix și notează tot ce-ți aduci aminte încă din copilărie și până azi. Vei găsi multe astfel de cazuri, te asigur.
Practică zilnic hooponopono cât de mult posibil: „Iartă-mă, Îmi pare rău, Te iubesc, Mulțumesc”. Eu recomand minim 20 minute pe zi, dar poți începe cu 5 minute. Îți recomand cu drag cartea „Zero limite” a lui Joe Vitale scrisă împreună cu dr. Hew Len, unde vei descoperi cum și de ce aceste cuvinte pot duce la o vindecare profundă.
Te aștept în continuare cu drag și pe site-ul ziarului, cu feedback-uri și propuneri, dar și pe pagina mea publică de Facebook: Transformă-ți viața cu Crina Banu.