Majoritatea cunosc faptul că ceea ce reprezintă cheia unei relații reușite este comunicarea, mai exact comunicarea eficientă, comunicarea în urma căreia ambii parteneri de dialog obțin un rezultat favorabil, constructiv. Puțini însă, știu exact cum să facă asta; unii pur și simplu nu sunt disponibili în a investi energie și timp pentru a ajunge să construiască un dialog constructiv, iar alții, pot avea impresia că orice ar face e mult prea greu pentru ei, că sunt prea dificili, ori că celalalt e prea dificil pentru a avea o comunicare eficientă.
Pe lângă comunicarea asertivă dezbătută în articolul anterior, e necesar ca mai întâi să avem și un dialog interior constructiv cu noi înșine. Când tu te critici des, te judeci, te blamezi pentru diverse lucruri pe care nu le-ai făcut, nu le-ai facut bine sau pe care ai fi putut să le faci mai bine, când te vezi urât, prost, gras, slab, mediocru, pe scurt cand tu ai o relație de comunicare cu tine deficitară, distructivă cum ai putea avea o comunicare sănătoasă și eficientă cu ceilalți sau cu partenerul de cuplu?
Cum să-l faci pe partener să se simtă confortabil în comunicarea cu tine, dacă tu în general, nu comunici cu tine cu blândețe, cu înțelegere, cu răbdare? Este ca atunci când tu nu te simți fericit, nu cultivi sentimentul ăsta, nu faci alegerea asta, dar vrei ca celălalt să te facă fericit.
Dialogul tău interior reflectă atât felul în care vorbești și celorlalți, cât și felul în care ceilalți comunică cu tine. Vorbește cu tine ca celui mai bun prieten, începe cu asta! De asemenea, e important să fii sincer si în acord cu ceea ce verbalizezi. De multe ori comunicăm celuilalt ceea ce nu vrem de fapt, pentru că nu ne aliniem limbajul verbal la cel non verbal, iar rezultatul pe care ni-l dorim în urma unei conversații depinde de rezultatul creat de felul în care celălalt interpretează mesajul livrat de tine.
În comunicare e necesar să arătăm empatie, acceptare, mai ales când partenerul de discuție este o persoană dificilă. Se va simți „văzut” și va simți că celuilalt îi pasă.
E de dorit să urmărim ce rezultat vizăm în urma unei discuții, dar să îi arătăm și partenerului propriile beneficii. Astfel, într-o situație de tip win-win, șansele ca tu să obții ce îți dorești sunt foarte mari, indiferent că e vorba de partea materială, emoțională etc, atâta timp cât nu te porți ca și când îți pasă, ci chiar îți pasă de părerea , de trăirile celuilalt și de ce poate să obțină și acesta ca avantaje, beneficii.