Transferurile bancare devin mai sigure prin afișarea automată a titularului de cont IBAN

Clienții băncilor din România vor putea beneficia de o nouă metodă de prevenție a fraudei la transferurile de bani. Afișarea automată a titularului unui cont IBAN atunci când se fac transferuri bancare protejează clienții inclusiv de eventualele erori.

Principalul avantaj al noului sistem este faptul că se elimină posibilitatea ca beneficiarul real al unui cont să fie altul decât cel comunicat. În varianta standard, clientul introduce atât IBAN-ul, cât și numele beneficiarului, dar operațiunea bancară ține cont de fapt doar de numărul de cont IBAN (International Bank Account Number). Cod unic stabilit la nivel internațional, numărul de cont IBAN reprezintă un sistem de numerotare unic, bazat pe un algoritm special, care include litere și cifre. Fiecare cont curent are un număr unic de identificare, format din 24 de caractere.

Noua facilitate va afișa automat în ordinul de plată electronică prenumele și inițiala numelui beneficiarului plății, în momentul introducerii de către plătitor a contului IBAN al beneficiarului. Dacă plata se face către o persoană juridică, se va afișa plătitorului o parte din denumirea firmei, tot pentru a asigura procesul de validare.

Cum se evită fraudele și erorile prin această nouă funcție

De ce era nevoie de o astfel de facilitate? Afișarea numelui beneficiarului real al plății are drept scop prevenirea uneia dintre fraudele online care presupune manipularea plătitorului prin transmiterea unui mesaj (email, SMS ori pe WhatsApp sau alte rețele sociale) în care se solicită plata unei facturi către un furnizor de utilități sau de servicii, cu menționarea unui cod IBAN care aparține de fapt autorului fraudei. De asemenea, nu se vor putea solicita sume drept donații către presupuse ONG-uri, prin aceeași schemă de fraudă care vizează înșelarea plătitorului.

În ceea ce privește erorile, acestea sunt mai puțin probabile în cazul conturilor IBAN (algoritmul de construcție a unui cod IBAN este complex, datele nu sunt cu totul întâmplătoare), dar pot apărea dacă beneficiarul încurcă unele date.

Românii folosesc tot mai mult serviciile bancare

Deși încă preferă numerarul, românii reduc an de an din distanța față de cetățenii țărilor mai dezvoltate din Europa în ceea ce privește utilizarea serviciilor bancare și a plăților electronice, inclusiv cele cu cardul, offline și online. Gradul de incluziune financiară a ajuns la 68% în România la jumătatea anului 2022, potrivit unui sondaj realizat la solicitarea Asociaţiei Române a Băncilor. Partea cea mai bună este că interesul pentru digitalizare este evident: aproape jumătate dintre românii utilizatori de servicii bancare fac plăţi prin internet banking și mobile banking, faţă de doar 27% la final de 2020.

Foto 2 aici

De transferuri bancare și plăți online cardul este nevoie în tot mai multe aspecte ale vieții de zi cu zi. Este simplu să plătești astfel facturile la furnizori, direct pe internet, să faci cumpărături online sau rezervări pentru servicii turistice. De asemenea, poți achiziționa bilete online pentru evenimente offline, poți să plătești pentru diverse alte servicii, să achiți comenzile de mâncare gătită cu livrare la domiciliu, să transferi bani către familie sau prieteni.

La partea de divertisment, plățile electronice ajută în foarte multe domenii, este simplu de exemplu să plătești pentru abonamentul de streaming video sau cel de muzică, pentru jocuri video sau pentru achiziții în aplicații online. Inclusiv în industria jocurilor de noroc, orice cazino licențiat ONJN se bazează pe plăți electronice – transferuri de la client și către client. Se folosesc foarte mult transferurile bancare, iar noua funcție mai sus prezentată va fi de folos și în acest domeniu.

Mobilitatea banilor este esențială în circuitul economic, iar plățile electronice (transferuri bancare sau plăți cu cardul) fluidizează acest proces mult mai bine decât o fac mișcările de numerar.

Ce bănci oferă afișarea automată a titularului de cont IBAN

Serviciul de afișarea automată a titularului de cont IBAN este pus la dispoziția băncilor conectate la Casa de Compensare a plăților interbancare de către Transfond, care administrează și baza de date cu numele titularilor de conturi. La început, serviciul este disponibil pentru clienții a 3 bănci din România: CEC Bank, ING Bank și Libra Internet Bank. În 2023, planul este ca și alte bănci să adere la sistem.

Transfond este o companie de servicii financiare din România, constituită din bănci comerciale, care dețin 66,67% din acțiuni. Cel mai mare pachet de acțiuni este controlat de Banca Națională a României (BNR), cu o treime din capital. Tot Transfond administrează și serviciul inovator de Plăți Instant, la care până acum au aderat următoarele bănci: Banca Transilvania, CEC Bank, Libra Internet Bank, Banca Comercială Română, Vista Bank, Patria Bank, Raiffeisen Bank, BRD Groupe Societe Generale și Intesa Sanpaolo Bank.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email