Transfăgărăşanul, deschis mai devreme în acest an ?!

Hotelierii din zona Curtea de Argeș cer, într-o scrisoare deschisă adresată Companiei de Drumuri Naționale și miniștrilor Dan Sova și Maria Grapini, ca Transfăgărăşanul să fie deschis mai repede anul acesta, se arată într-un comunicat de presă citat de hotnews.ro.
“Cum e posibil ca Transfăgărăşanul să fie închis până pe 30 iunie, dacă începând cu luna aprilie zăpezile în zonă sunt accidentale, iar anul acesta nu sunt deloc?”, se întreabă, retoric, reprezentanţii unui grup de firme din domeniul turistic ce care dețin aproximativ 70% din capacitatea de cazare din zona Curtea de Argeș. “Dacă începând cu luna aprilie zăpezile în zonă sunt accidentale, sau chiar nu sunt deloc (cum este cazul acestui an), de ce noi românii ținem acest drum unic în România închis până la 30 iunie? Turiștii străini care ne trec pragul sunt consternați să constate că, deși nu mai există niciun fulg de nea, drumul se deschide abia pe 1 iulie”, potrivit sursei citate.
Societățile turistice susțin că vor să tragă un semnal de alarmă asupra unei stări de fapt “care dăunează grav activitatăţii turistice și care este cel puțin bizară pentru turiștii și așa destul de puțini care se încumeta să ajungă în această zonă”.
“Cum este posibil că Transfăgărăşanul, una dintre cele mai frumoase șosele din Europa și din lume, să fie închis pe sectorul de drum cuprins între kilometrul 104 (Piscu Negru – judeţul Argeș) și kilometrul 130,8 (Bâlea Cascadă – judeţul Sibiu) pentru cea mai lungă parte a anului (respectiv în perioada 1 noiembrie-30 iunie), doar ca urmare a unui ordin bizar al conducerii CNADNR repetat an de an cu obstinație, indiferent de condițiile atmosferice și de trafic?
 Dacă începând cu luna aprilie zăpezile în zonă sunt accidentale, sau chiar nu sunt deloc (cum este cazul acestui an), de ce noi, românii, ținem acest drum unic în România închis până la 30 iunie, așteptând că soarele să topească și ultima fărâmă de zăpada ascunsă prin vreun cotlon umbrit de codru?”, se întreabă reprezentanții societăților din domeniul turistic din zonă transfăgărășan.
Anul trecut, turiştii au deblocat porţile tunelului de la Bâlea
 “Anul trecut s-a ajuns la situația în care turiștii au luat inițiativa de a debloca singuri porțile ferecate ale tunelului de la Bâlea Lac, riscând să fie sancționați de autoritățile române”, se mai arată în comunicat.
Reprezentanții societăților turistice consideră că “dacă Transfăgărăşanul ar fi fost construit în orice altă țară, nu în Austria, ci chiar și în Bulgaria, s-ar fi făcut mai multe eforturi pentru că acesta să fie deschis tot timpul anului”. 
“Am înțeles că în România, din cauza avalanșelor, în perioada de iarnă este foarte periculos să-l ținem astăzi deschis (deși oricine recunoaște faptul că în ultimii 25 de ani nu s-a investit niciun ban de către autorități pentru protejarea drumului împotriva avalanșelor și continuarea sistemului de copertine de protecție), dar în condițiile în care nu mai poate fi vorba de avalanșe, ci doar, în cel mai rău caz de câteva zile de lucru ale unui utilaj care să deszăpezească porțiunile unde zăpada este depusă într-un strat mai gros, ce interese avem să nu deschidem circulației turistice acest drum? De ce nu putem să ne adaptăm noilor condiții climaterice?”, se mai spune în comunicat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email