Tragedie la Curtea de Argeş – 5 argeşeni morţi în Muntenegru

Opt dintre victimele accidentului din Muntenegru sunt din Curtea de Argeş, doar despre două ştiindu-se că sunt în viaţă, internate în spitalul din Podgoriţa, celelalte şase fiind fie la Terapie Intensivă, fie decedate. Potrivit Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS), cauzele care au dus la tragicul accident de la Muntenegru sunt „graba şi pasiunea vitezei”. FPTS solicită Guvernului României să declare zi de doliu naţional în memoria victimelor acestui accident.
Marius Usturoi, directorul Maree Travel, agenţia de turism care a organizat circuitul, a precizat, pentru MEDIAFAX, că în autocarul operat de Gregory Tour, care s-a prăbuşit într-o prăpastie în Muntenegru, se aflau 47 de persoane, cetăţeni români, între care un minor. El a relatat că era vorba despre un circuit turistic în Muntenegru şi Croaţia de şase zile. Turiştii au plecat sâmbătă dimineaţă din Bucureşti, seara au ajuns la Belgrad, unde au înnoptat, iar duminică dimineaţă au plecat mai departe în circuit. Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă de la spitalul din Podgoriţa, că vor fi trimise la faţa locului două avioane pentru transportul răniţilor în România şi un altul pentru aducerea în ţară a persoanelor decedate.
Persoanele rănite în accidentul din Muntenegru care nu sunt transportabile vor rămâne la Podgoriţa şi vor fi aduse în România atunci când medicii vor stabili că acest lucru este posibil, a precizat secretarul de stat. La Prefectura Argeş s-a constituit o celulă de criză care urmăreşte evoluţia situaţiei.
Oameni de afaceri, profesoare, directori, politicieni. Moartea nu alege.
Vestea accidentului de duminică noaptea, din Muntenegru, în urma căruia un autocar românesc s-a prăbuşit într-o râpă, a căzut ca un trăznet la Curtea de Argeş, pentru că 8 dintre pasageri erau din municipiul nostru. Cele mai multe dintre rudele celor care plecaseră în excursie în Croaţia, prin Muntenegru, au plecat spre locul accidentului imediat cum au auzit despre tragedie. Părinţi, fraţi, copii sau rude apropiate se aflau acolo, şi duminică noaptea nimeni nu ştia cine a murit şi cine trăieşte.
În autocar se aflau 47 de pasageri, opt dintre ei fiind din Curtea de Argeş – omul de afaceri Nicolae Derviş cu soţia, omul de afaceri Ion Marinescu şi soţia, profesoara Speranţa Nicolaescu, ghidul Mariana Mateescu şi soţul, Toma Mateescu, fost director la Electroargeş, Elisabeta Ciolan.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, autocarul plin cu turişti s-a prăbuşit  într-o prăpastie de 30 de metri, în Muntenegru. Spitalul din Podgoriţa, la care au fost duse 33 de persoane care se aflau în autocarul implicat în accidentul produs duminică seara, a publicat o listă cu numele celor internaţi. Pe ea se află numele Georgetei Marinescu, soţia lui Ion Marinescu, mama liberalului Mădălin Marinescu, şi cel al Elisabetei Ciolan, una fiind internată la secţia ortopedie – traumatologie, cea de-a doua la ORL. Despre ceilalţi argeşeni nu se ştie nimic oficial.
Mădălin Marinescu a plecat spre Muntenegru imediat cum a auzit de accident. „Ştiu că mama a fost operată şi că e în stare stabilă, dar despre tata nu ştiu nimic”, ne-a spus ieri acesta, când se afla în drum spre locul accidentului. Şi fiica şi ginerele lui Nicolae Derviş au plecat, însoţiţi de un prieten, tot luni noaptea spre zona tragediei.
„A sunat cineva din autocar”
Sandu Nichita, preşedintele ARGCOMS era, ieri, şocat de ceea ce se întâmplase. „Pe ginerele meu, Mădălin, l-a sunat cineva după ce accidentul avusese loc. Nu a putut să spună prea multe, doar atât, că a avut loc un accident grav”, ne-a spus Sandu Nichita.
Pe cale oficială nimeni nu aflase nimic. Una dintre pasagere, profesoara Speranţa Nicolaescu, de la Colegiul Naţional „Vlaicu Vodă”, locuieşte împreună cu mama ei bătrână. Pe doamna Nicolaescu a sunat-o cineva din Muntenegru luni dimineaţa, ca să-i spună că fiica ei e internată în spital şi să nu-şi facă griji. Totuşi, numele Speranţei Nicolaescu nu se află pe lista celor internaţi în secţiile spitalului din Muntenegru.
Potrivit primarului municipiului Curtea de Argeş, Nicolae Diaconu, victimele sunt trei bărbaţi şi cinci femei. „Sunt opt persoane din Curtea de Argeş, trei bărbaţi şi cinci femei.  Despre două femei se ştie că una este internată la ortopedie, iar cealaltă la ORL. Despre ceilalţi şase nu sunt informaţii certe, o parte ar fi la Terapie intensiva, alţii ar fi decedaţi, lipsesc informaţiile certe. Cert este că opt dintre răniţi sunt cu siguranţă de la noi, de la Curtea de Argeş”, ne-a declarat Nicolae Diaconu. El ne-a mai spus că a reuşit să afle informaţii sunând la Ministerul Afcerilor Externe. „Ştiţi că aici la Curtea de Argeş ne ştim cu toţii, iar familiile Derviş, Mateescu, Marinescu, precum şi cele două doamne sunt cunoscute în oraş. E o adevărată tragedie”, ne-a mai spus Diaconu.
Primarul a vorbit la telefon cu Mădălin Marinescu, cel aflat în drum spre Muntenegru, dar mai multe date nu aflase nici el. Edilul crede că poate ar fi fost mai bine ca transportul rudelor către locul accidentului să se facă în mod organizat, având în vedere starea psihică în care acstea se aflau.
Mariana Mateescu, ghidul excursiei
Ghidul excursiei era fosta profesoara de matematică de la Şcoala „Mircea cel Bătrân”, pensionară acum, Mariana Mateescu, care era împreună cu soţul, Toma. Un ghid cu experienţă, spun cunoscuţii şi prietenii, care făcea acest lucru cu succes de mult timp.
Omul de afaceri Nicolae Derviş, consilier local vreme de două mandate, fost preşedinte al PNL Curtea de Argeş pentru câteva luni, a plecat în excursie oarecum cu inima îndoită, spun prietenii lui. Cu două zile înainte ar fi spus că nu prea ar mai pleca, dar plătise excursia şi promisese doamnei că merg împreună la mare, în Croaţia.
Surse neoficiale, din rândul rudelor şi prietenilor celor plecaţi în excursie spun că soţii Derviş, soţii Mateescu şi Ion Marinescu ar fi decedat.
Se pare că alţii, însă, au avut noroc. Doctorii Georgeta şi Gheorghe Zamfir se aflau pe lista pasagerilor, dar au renunţat la excursie în ultimul moment, în locul lor plecând alţi doi argeşeni, ale căror nume nu se cunosc deocamdată.
Presa naţională a vorbit despre 11 persoane din Curtea de Argeş care ar fi fost în autocar, dar informaţia nu a fost confirmată oficial. „Ar fi posibil ca în excursie să mai fi plecat nişte fini ai familiei Mateescu, soţii Mircescu, dar nu ştim nimic exact”, ne-a mai spus primarul Diaconu. Edilul afirmă că a luat legătura cu Ministerul Afacerilor Externe şi că e posibil ca astăzi trupurile celor morţi să fie repatriate. „Am vorbit şi cu ÎPS Calinic, dacă vin, poate trimitem noi o maşină, sau îi întâmpinăm la Biserica Domnească, să oficieze Înaltpreasfinţia Sa o slujbă acolo”, a precizat primarul Curţii de Argeş.
De asemenea, el spune că ziua în care vor fi înmormântate victimele accidentului va propune Consiliului Local să fie zi de doliu.
(L.I. Sursa foto AFP, REUTERS)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email