Tot ce trebuie să ştiţi despre recensământul care începe joi

În perioada 20 – 31 octombrie se desfăşoară recensământul populaţiei şi al locuinţelor, iar  la Curtea de Argeş au fost organizate mai multe cursuri pentru cei 130 de recenzori și cei 18 recenzori șefi. Metoda de culegere a datelor va fi cea tradițională, prin intervievarea directă a populației de către recenzori, la domiciliul cetățenilor, răspunsurile fiind înscrise în chestionarele de recensământ. Acestea conțin informații importante despre fiecare persoană în parte, despre locul ei de muncă, veniturile obținute sau proprietățile sale.
Pentru ca cetățenii să se obișnuiască cu ele, cele 8 chestionare au fost publicate pe Internet la adresa recensamantromania.ro și se referă la:  
G – Gospodărie;  
LC – Locuință, Clădire;  
M – Persoane plecate în străinătate;  
P – Persoane;  
PPI – Persoane plecate pentru o perioadă îndelungată;  
PR – Personalul de recensământ;  
SC – Spațiul colectiv de locuit;  
TP – Persoane temporar prezente.
Primul pas, vizita preliminară
Primul pas îl constituie vizita preliminară, desfășurată cu o zi înainte de începerea oficială a recenzării. Cu această ocazie, recenzorul își recunoaște întregul sector de recenzare și realizează un scurt dialog cu persoane din cadrul fiecărei gospodarii, dialog prin care se stabilește de comun acord o zi și o oră pentru interviu. Acolo unde nu este găsit acasă niciun membru adult al gospodăriei se lasă în cutia poștală sau prin altă modalitate un fluturaș prin care recenzorul propune o zi și o oră pentru recenzare, comunicandu-și, totodată, datele de contact în eventualitatea că se optează pentru un alt moment al dialogului.
Dacă la vizita pentru interviu nu găsește în continuare pe nimeni, lasă un al doilea fluturaș, propunând o nouă dată a revenirii, precum și informarea că există posibilitatea prezentării la comisia locală de recensământ, în perioada rămasă până la 31 octombrie pentru a-i fi preluate datele în formularele de recensământ.
Ce se întâmplă
dacă niciun membru al
unei familii nu este acasă
Dacă niciun membru al familiei nu este acasă pe toată perioadă recenzării, legea prevede posibilitatea preluării unui minim de informații din surse indirecte (vecini, administratori de bloc, primari sau secretari de primării, în cazul localităților rurale, preoți, învățători etc). În acest caz, informațiile preluate privesc doar numele celor absenți și perioada de când aceștia lipsesc din acea locație. În niciun caz nu se cer informații care țin de statutul educațional, social, profesional, etnie, religie etc.
Ce fac chiriaşii
Comisia locală de recensământ funcționează în sediul primăriei şi la Curtea de Argeş şi în comunele învecinate. Recenzarea se face, conform Regulamentului European, la reședință, așadar acolo unde o persoană se află la momentul recenzării și nu la domiciliul legal (cel din actul de identitate). Cât privește statutul de chiriaș, acesta nu trebuie să fie confirmat prin niciun fel de documente. Așadar, recenzorul nu solicită niciun act care să ateste dacă o persoană ocupă un anumit spațiu locativ, cu sau fără un contract de închiriere.
Cum sunt recenzaţi cei plecaţi la muncă în străinătate şi familiile lor
Cei plecați la muncă în străinătate, în funcție de durata perioadei absenței din țara, sunt înregistrați pe formularul M (migrație), statutul lor fiind determinat de răspunsul la întrebarea de cât timp sunt plecați din localitatea de recenzare. Dacă această perioadă este mai mare de 12 luni, la centralizarea chestionarelor ei nu vor mai face parte din populația stabilă a României, urmând a fi incluși în populația stabilă a țărilor în care se află. Aceeași procedură, dar în sens invers, se aplică și cetățenilor străini surprinși de recensământ pe teritoriul României. Dacă ei se află aici de mai mult de 12 luni, vor fi cuprinși în populația stabilă a țării noastre.
Cei care nu răspund întrebărilor recenzorilor riscă amenzi mari. Cuantumul acestora variază între 2.000 și 5.000 lei în funcție de gravitatea formei pe care o poate luă refuzul de a fi recenzat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email