Tinerii au dat sportul pe baruri şi discoteci


Adolescenţii argeşeni susţin că nu au nevoie doar de bani ca să se distreze sau să practice un sport, ci şi de locuri special amenajate pentru ei. Cum la noi în oraş astfel de locuri sunt din ce în ce mai puţine, tinerii s-au orientat către localităţile limitrofe sau oraşele din apropierea municipiului Curtea de Argeş.

Îşi petrec serile în baruri şi discoteci

Deşi Curtea de Argeş nu le oferă prea multe opţiuni de petrecere a timpului liber, tinerii argeşeni sunt inventivi, când este vorba despre distracţie. Câteva baruri şi terase, trei discoteci, dintre care doar una frecventată de tineri, şi câteva cofetării – cam acestea sunt punctele de distracţie ale municipiului nostru, care se pretinde a fi un oraş european. Mulţi tineri spun că preferă să îşi petreacă serile în baruri şi pe terasele din oraş decât în discotecile care te ameţesc cu muzică tare de proastă calitate şi cu un fum gros de ţigară. Seara, la o terasă cu un grup de prieteni, se pare că se distrează cel mai bine, au muzică pentru toate gusturile, băutură şi uneori şi mâncare pe săturate, evident cât îi ţine buzunarul pe fiecare. „În ziua de azi trebuie să te şi ţină buzunarul ca să te distrezi, deşi de multe ori la noi în oraş rămâi cu banii, că nu ai unde să te duci”, spun tinerii cu care am stat de vorbă.

Fotbalul, cel mai practicat sport de tineri

Dacă majoritatea adolescenţilor îşi pierd timpul în baruri şi discoteci, mai sunt şi alţii care preferă să îmbine utilul cu plăcutul, făcând sport sau mergând la o plimbare în unul din parcurile oraşului. Este adevărat că puţin adolescenţi ţin cont de faptul că sportul te menţine sănătos, dar există şi excepţii. Un bun exemplu sunt băieţii cărora le place fotbalul. În fiecare zi, terenul de fotbal sintetic din faţa stadionul este închiriat de grupuri de argeşeni, care preferă să îşi petreacă timpul jucând fotbal. Cum nu există un program anume în care se poate închiria respectivul teren, unii tineri vin şi noaptea să joace fotbal. “Joc fotbal de cel puţin 4 ori pe săptămână. Mai bine merg la un meci decât să stau pe o terasă cu orele. Îmi place şi mă ajută să mă şi întreţin. Când sunt schimbul doi la serviciu ne strângem mai mulţi colegi, închiriem sintecticul şi după program mergem la fotbal, de la 12.00 la 02.00, că are nocturnă”, spune Robert Radu. Se pare că fotbalul este sportul preferat de mulţi argeşeni. Tot pentru fotbal se închiriază sala de sport a Colegiului Naţional “Vlaicu Vodă”, dar şi cea de la Tigveni. Deşi costul unei ore la una dintre aceste săli variază între 30 şi 100 lei, tinerii spun că merită efortul. „Până acum ceva vreme jucam fotbal pe terenurile şcolilor generale sau liceelor din oraş, gratis, dar acum nu ne mai lasă. La câteva şcoli din oraş sunt jandarmi care nu ne mai lasă să intram. Aşa că suntem nevoiţi să plătim ca să avem parte de o oră de sport şi distracţie în acelaşi timp”, povesteşte George Neacşa.

Fetele se plâng că nu au unde să alerge

Dacă băieţii preferă fotbalul şi mai au încă unde să joace, fetele în schimb sunt în dezavantaj. În anii anteriori, adolescentele obişnuiau să meargă mai ales seara la stadion, pentru câteva ture de alergat. De când stadionul a fost concesionat şi este în lucrări, tinerele au renunţat la acest mod de a-şi întreţine silueta. S-au rezumat la plimbări pe bulevard sau prin parcul lui Manole. Cele care îşi permit merg la o sală de fitness din când în când. Deşi oraşul este mic, săli de fitness se găsesc, însă costurile le cam fac pe adolescente să renunţe la ideea de a face sport. „Alergam cu fetele la stadion în fiecare seară, dar am renunţat, pentru că nu mai putem intra. Am încercat pe teren la Vlaicu, dar e prea întuneric şi ne-a fost teamă. În orăşelul nostru chiar nu ai unde să faci ceva mişcare şi, dacă te apuci să alergi prin parcuri sau prin cartier, se ia lumea de tine. Asta dacă scapi fără să fi muşcată de câinii de pe străzi”, spune o tânără de 19 ani din cartierul Posada.

Înotul şi tenisul sunt o altă variantă

Vara adolescenţii mai au o salvare. Mulţi profită de vremea caldă şi merg la ştrand să înoate. Totodată fac şi plajă şi sport. Distracţia e mai mare la un joc de volei sau fotbal pe nisip. O altă soluţie de a face puţină mişcare ar fi terenurile de tenis de lângă ştrand. Numai că sunt puţini tinerii care  practică acest sport şi care să îşi permită un abonament lunar. Prin urmare, adolescenţii au puţine locuri unde să practice un sport, dar şi acelea contra unui cost considerabil. Aşa că decizia multora de a renunţa la a face un sport este motivată de lipsa locurilor special amenajate pentru tineri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email