Tineri din Curtea de Argeş, participanţi la un proiect în Macedonia

Deputatul PSD Mircea Drăghici, susţinător activ al proiectelor pentru tineri şi militant pentru rolul deosebit de important jucat de generaţia tânără în dezvoltarea socio-economică a societăţii româneşti, este de părere că participarea tinerilor din Curtea de Argeş la schimbul de experienţă din Macedonia reprezintă un lucru foarte bun în vederea implicării acestora în proiecte viitoare care vizează dezvoltarea comunităţii argeşene.
Alături de deputatul PSD Mircea Drăghici, Cristian Meleşteu, Director al Direcţiei Programe şi Activităţi pentru Studenţi în cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, a ţinut, de asemenea, să sublinieze importanţa implicării tinerilor în astfel de proiecte, menţionând că întotdeauna va încuraja tinerii din Argeş să fie pro-activi şi să participe în cât mai multe astfel de proiecte.
În perioada 9-16 mai, un grup format din 5 tineri români, 3 dintre aceştia din Curtea de Argeş, au participat la un schimb de experienţă în cadrul programului Youth in Action, denumit “We and Nature… A Never ending story”. Proiectul s-a desfăşurat în Macedonia, la Krusevo, în cadrul acestui proiect participând tineri din Marea Britanie, Lituania, Turcia, Albania, Bosnia- Herţegovina, Serbia, România şi, nu în ultimul rând, din Macedonia.
“Tineret în Acţiune” (Youth in Action) este programul finanţat de Comisia Europeană pentru a susţine activităţile de învăţare nonformală pentru tineri, adresat tinerilor cu vârste între 13 şi 30 de ani. Programul vizează promovarea cetăţeniei active în rândul tinerilor, dezvoltarea sentimentelor de solidaritate şi toleranţă, sprijinirea înţelegerii reciproce între tinerii din diferite ţări, promovarea cooperării europene şi contribuţia la îmbunătăţirea calităţii sistemelor de susţinere a activităţii de tineret.
Scopul proiectului “We and Nature… A Never ending story” a fost acela de a promova protecţia mediului făcând din acest obiectiv o valoare zilnică în viaţa tuturor tinerilor, dincolo de a fi un simplu deziderat. Proiectul a cuprins o serie de workshop-uri care au vizat promovarea protecţiei mediului pe agenda socio- politică, precum şi workshop-uri care au urmărit încurajarea tinerilor să se bucure de timpul petrecut în natură.
O experienţă unică
“Proiectul la care am avut şansa să reprezentăm cu mândrie România a fost o ocazie deosebită pentru a învăţa despre legătura omului cu natura, o legătură care s-a deteriorat foarte mult în ultimii ani. A fost o experienţă unică, deoarece am cunoscut tineri din cele 8 ţări participante, fiind uimiţi de cât de multe lucruri are România în comun cu aceste ţări: obiceiuri comune, gastronomie similară, dar şi dificultăţi comune. Krusevo, locul de desfăşurare a proiectului este un oraş de munte superb din Macedonia, înconjurat de lanţuri muntoase şi păduri, un decor extrem de potrivit pentru un proiect despre natură.
Am încercat să reprezentăm cât mai bine imaginea României în faţa celorlalţi participanţi şi, credem noi, am reuşit acest lucru. Toţi participanţii au rămas plăcut surprinşi de tradiţiile şi obiceiurile noastre sau de preparatele tradiţionale.
Pe această cale, dorim să îi mulţumim în mod deosebit domnului deputat Mircea Drăghici şi domnului director Cristian Meleșteu, pentru oportunitatea oferită, aceea de a reprezenta România în acest proiect internaţional şi pentru tot sprijinul arătat de-a lungul timpului pentru proiectele de tineret”, au afirmat Loredana Stancu, Bogdan Mitu şi Cosmin Chițu, tinerii din Curtea de Argeş care au participat la proiectul “We and Nature… A Never ending story”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email