Tineri din Curtea de Argeş, participanţi la proiectul „Colecţia România” din Franţa

În cadrul acţiunilor cultural-educaţionale pentru tineri promovate de asociaţiile de prietenie din oraşele înfrăţite Curtea de Argeş şi Nevers, în perioada 6 – 15 martie 2013 s-a desfăşurat în Franţa proiectul «Colecţia România», demarat încă de anul trecut la iniţiativa dnei Corinne Leclercq-Prot în parteneriat cu Liceul Jean Rostand din Nevers.
Obiectivele proiectului au fost:
– finalizarea şi prezentarea rezultatelor schimbului efectuat în mai 2012 la Curtea de Argeş pentru realizarea unei colecţii complexe de vestimentaţie şi articole decorative şi accesorii pentru casă pornind de la studierea cusăturilor tradiţionale româneşti;
– schimb de experienţă între adolescenţi şi profesori din Curtea de Argeş şi Nevers;
– descoperirea culturii şi civilizaţiei franceze;
– continuarea bunelor relaţii existente încă din 1990 între  oraşele noastre.
Programul dens, solicitant, a fost deosebit de atractiv pentru grupul de români, combinând momentele petrecute în cadrul liceului cu vizite pentru descoperirea unor locuri noi, dar şi a unui alt sistem de învăţământ decât cel cu care elevii noştri erau obişnuiţi.
Au fost mai întâi zilele în care tinerii români şi francezi au făcut un util schimb de experienţă şi practică în atelierul de croitorie al liceului nivernez şi au participat la o lecţie de dansuri populare româneşti. Împreună au pregătit Ziua Porţilor Deschise a liceului şi festivitatea de prezentare a lucrărilor de absolvire a elevilor din clasa de modă şi vestimentaţie, festivitate care a culminat cu o paradă a costumului şi dansului popular românesc. Apoi a urmat vizita oraşului Nevers şi a Târgului anual al producătorilor din departamentul Nièvre. Aici, printre altele, membrii delegaţiei s-au amuzat şi s-au delectat realizând propriile preparate în atelierul de ciocolată al maestrului  Christophe Ragueneau, vechi prieten al argeşenilor. Tot de activităţi practice au avut parte şi cu prilejul vizitei făcute la Museoparc d’Alesia unde au făcut cunoştinţă cu vechile meşteşuguri practicate de galo-romani. Cel mai emoţionant moment a fost, poate, vizita la Muzeul educaţiei, deschis în sediul vechii şcoli de meserii din Nevers, înfiinţată la sfârşitul secolului al XIX- lea. A fost o întoarcere în timp, în clasele de altădată, de pe vremea tăbliţelor de ardezie şi a numărătorilor cu bile.
Dintre surprizele pregătite de prietenii din Nevers nu putea lipsi o zi de vizită la Paris, experienţă de neuitat, mai ales pentru cei care erau plecaţi pentru prima oară în străinătate.
La finalul proiectului, elevii, familiile gazdă, profesorii şi membrii asociaţiei, au fost primiţi de către primarul din Nevers, dl Florent Sainte-Fare Garnot, care şi-a manifestat interesul şi susţinerea pentru astfel de acţiuni, lucru întărit şi de faptul că la această reuniune au fost prezenţi şi tineri din Lund – Suedia şi Coblence – Germania aflaţi pe tărâm francez pentru alte proiecte dedicate tinerilor. În cadrul reuniunii s-a vorbit despre proiectul «Tineret european» în care oraşul nostru este partener alături de celelalte oraşe înfrăţite cu oraşul de pe Loara şi care, deşi se va finaliza în luna iunie, va fi adevăratul punct de pornire pentru alte iniţiative în folosul tinerilor.
Trebuie spus şi faptul că susţinerea financiară a proiectului a fost asigurată aproape în întregime de cele două asociaţii (Amicale Nevers-Curtea de Argeş în proporţie de 90%), dar în acelaşi timp trebuie subliniată din nou implicarea de acum tradiţională a membrilor asociaţiei franceze şi a echipei Liceului Jean Rostand condus de dna Lydia Advenier, care au fost, pentru mai bine de o săptămână, ca o a doua familie pentru fiecare dintre participanţi.
Şi nu ar trebui să încheiem această scurtă reamintire a evenimentului, fără să consemnăm şi numele celor opt membri ai Asociaţiei de Prietenie Argeş-Nevers care ne-au reprezentat cum se cuvine şi care au deschis astfel larg uşa spre alte proiecte: Ştefana Andrada Lăutarescu, Andra şi Florina Miruna Urluescu, Alina Fieraru, Andrei Florescu şi Dragoş Nicolae Heroiu, alături de profesorii Graţiela Dumitrache şi Mihai Velea.
(Marian Ducă)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email