Ştefan Hruşcă a revenit la Curtea de Argeş după 20 de ani


Ştefan Hruşcă, renumitul artist, muzician şi compozitor, a susţinut un concert extraordinar de colinde care a adunat sute de argeşeni, sâmbătă, la Casa de Cultură „George Topârceanu”. Printre cei prezenţi în sala de spectacole a instituţiei, care a fost special pregătită pentru acest eveniment, au fost şi Nicolae Diaconu, primarul municipiului Curtea de Argeş, Cristian Mitrofan, directorul Casei, dar şi alte personalităţi locale. Publicul argeşean s-a dovedit a fi la înălţime şi a creat o atmosferă deosebită. Argeşenii au cântat colinde împreună cu Ştefan Hruşcă şi au aplaudat zeci de secunde fiecare melodie a artistului. Şi cântecele populare din zona Maramureşului, printre care amintim „Săraca inima mea” şi „Io-s fecior de moroşan”, interpretate de Ştefan Hruşcă, au avut un mare succes la publicul argeşean, care a aplaudat şi a cântat împreună cu artistul. „Un concert extraordinar. Colindele cântate de Ştefan Hruşcă sunt cele mai frumoase. Pentru mine acest concert a fost un cadou foarte frumos acum de sărbători. Mi-ar plăcea ca în fiecare an să avem parte de astfel de spectacole în preajma sărbătorilor de iarnă”, a spus Mihai Savu, unul dintre argeşenii prezenţi în sala Casei de Cultură. Pentru a afla cât mai multe lucruri despre colinde am stat câteva minute de vorbă cu Ştefan Hruşcă.
Aţi mai susţinut vreun concert la Curtea de Argeş?
– Da, am mai fost la Curtea de Argeş, dar cu foarte mult timp în urmă. Dacă stau bine să-mi amintesc, cred am fost în anul 1989, când am susţinut un concert împreună cu Vasile Şeicaru. Cunosc publicul argeşean, despre care ştiu că este unul foarte sensibil. Un public care se păstrează indiferent de genul de muzică şi care ştie să facă o atmosferă frumoasă.
Aţi vizitat monumentele istorice din municipiul nostru?
– Acum tocmai ne-am întors de la Mănăstirea Curtea de Argeş. Eu am mai fost, dar acum i-am dus pe colegii mei. Mă bucur că am putut să le fiu un fel de ghid. Le-am arătat mormântul regilor, dar şi locul unde spune legenda că se află Ana, soţia meşterului Manole. Despre Mănăstire pot spune că este emblema oraşului Curtea de Argeş.
Argeşenii vă cunosc mai ales pentru colindele pe care le interpretaţi. Ce reprezintă aceste colinde pentru dumneavoastră?
– Pentru mine colindele sunt primele cântece pe care le-am cântat, atunci când eram foarte mic. Eu m-am născut în postul Crăciunului, pe data de 8 decembrie, iar în acea perioadă, în zona de unde provin eu, se colinda foarte mult. Primele colinde pe care le-am cântat şi cu care am intrat în cenaclul Flacăra au fost „Flori de măr” şi „Florile Dalbe”. Pe celelalte am putut să le cânt după revoluţie, când am înregistrat primul album. Până acum cred că am înregistrat peste 100 de colinde. Prietenul meu, George Ţărnea, care din păcate s-a dus înainte de vreme, îmi spunea învăţătorul de colinde. El mi-a spus că am plecat de la o clasă de 32 de copii la una de câteva sute. Eu m-am aplecat asupra colindelor străvechi. Consider că aceste colinde reprezintă codul nostru genetic.
Care este colindul dumneavoastră preferat?
– Am un colind la care ţin foarte mult şi care se numeşte „Sus, sus pe lângă lună”. Însă, cred că toate colindele au frumuseţea lor. Le-am dat o notă aparte colindelor pe care le cânt şi cred că de aceea sunt preferate de public. Am mers în diferite zone ale ţării de unde am cules alte colinde, care diferă atât ca melodie cât şi ca structură ritmică. Eu le-am ales pe acelea care ştiu că pot să le cânt cum trebuie. Nu vreau să cânt altele pentru că nu vreau să provoace monotonie.
Ce proiecte de viitor aveţi pentru anul următor?
– Vreau să organizez un turneu de creaţie, în care să interpretez de la cele mai vechi colinde până la cele după ultimul album.
Ce le uraţi argeşenilor de sărbători?
– Să aibă parte de Sărbători Fericite şi de mulţi colindători. Este important să păstrăm tradiţia. Mergeţi şi colindaţi vecinii, rudele şi prietenii, pentru că este cel mai frumos obicei creştinesc. Argeşenii să rămână la fel cum îi cunosc eu de acum 20 de ani, nişte oameni deosebiţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email