Ştefan Hruşcă, renumitul artist, muzician şi compozitor, a susţinut un concert extraordinar de colinde care a adunat sute de argeşeni, sâmbătă, la Casa de Cultură „George Topârceanu”. Printre cei prezenţi în sala de spectacole a instituţiei, care a fost special pregătită pentru acest eveniment, au fost şi Nicolae Diaconu, primarul municipiului Curtea de Argeş, Cristian Mitrofan, directorul Casei, dar şi alte personalităţi locale. Publicul argeşean s-a dovedit a fi la înălţime şi a creat o atmosferă deosebită. Argeşenii au cântat colinde împreună cu Ştefan Hruşcă şi au aplaudat zeci de secunde fiecare melodie a artistului. Ştefan Hruşcă a interpretat şi două cântece, ale căror versuri au fost scrise de regretatul poet Adrian Păunescu, un bun prieten al artistului. Şi cântecele populare din zona Maramureşului au avut un mare succes la publicul argeşean, care a aplaudat şi a cântat împreună cu artistul. „Un concert foarte frumos. Am fost şi anul trecut la spectacol şi voi veni de fiecare dată. Concertul susţinut de Ştefan Hruşcă a fost cadoul perfect de sărbători. Poate vom avea în fiecare an un astfel de spectacol”, a spus Radu Mihai, din municipiu. Concertul de colinde susţinut de Ştefan Hruşcă a încheiat o serie de spectacole importante care s-au desfăşurat la Casa de Cultură în luna decembrie. Toate evenimentele au fost organizate datorită managerului instituţiei, Cristian Mitrofan, care merită felicitat pentru acest lucru. Pentru a afla cât mai multe lucruri despre colinde am stat câteva minute de vorbă cu Ştefan Hruşcă.
„Aici m-a văzut pentru prima dată poetul Adrian Păunescu”
Sunteţi pentru al doilea an consecutiv la Curtea de Argeş. Va deveni acest concert o tradiţiei?
– Sincer, m-aş bucura ca acest spectacol să devină o tradiţie, aşa cum i-am obişnuit şi pe cei din alte oraşe ale ţării. Mă leagă un eveniment foarte fericit de acest oraş. Aici m-a văzut pentru prima dată poetul Adrian Păunescu. Cred că la un spectacol numit „Dulce Românie”, dacă îmi amintesc bine. Adrian Păunescu era cel care coordona juriul. În anul 1981 m-a căutat Adrian Păunescu pentru a mă înscrie în „Cenaclul Flacăra”.
Cum este publicul din Curtea de Argeş?
– Întotdeauna aici am găsit un public cald, fain, care nu a uitat tradiţiile strămoşilor noştri, cum ar fi momentul naşterii lui Iisus Hristos. Vin de fiecare dată cu plăcere la Curtea de Argeş.
Lumea vă cunoşte mai ales pentru colindele pe care le interpretaţi. Mai cântaţi şi altceva?
– Colindele existau de foarte mult timp, numai că eu le-am adus la lumină. Foarte multe colinde pe care le cânt sunt din zona Maramureşului, unde eu m-am născut. Acolo am crescut cu aceste colinde, iar când eram mic mergeam la colindat. În afara colindelor cânt folk, încă din anul 1986. De asemenea, în 1996 am înregistrat albumul „Fostele iubiri”, ale cărui piese au fost scrise de poetul George Ţărnea, iar în anul 2007 am lansat albumul „Balade speciale”, tot cu piese folk.
Ce proiecte de viitor aveţi pentru anul următor?
– Sunt multe proiecte. Voi pregăti un material nou pentru primăvară, cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paşte, şi voi organiza şi un turneu cu piese folk. Pentru iarna următoare voi pregăti alte colinde, care au fost culese de mine de-a lungul anilor. Vreau să scot şi o carte care va cuprinde toate colindele culese, prelucrate şi interpretate de mine.
Ce le uraţi argeşenilor de sărbători?
– În primul rând să fie sănătoşi şi să continue să lupte pentru a fi mai bine. Trebuie să facem cu toţii lucruri bune. Să aibă parte de Sărbători Fericite şi un An Nou mai bun şi de mulţi colindători. Să meargă la colindat, pentru că este un lucru minunat.