Te Deum la Mănăstire de Ziua Naţională

Potrivit tradiției bisericești și hotărârii Sfântului Sinod, de Ziua Națională a României, în catedralele eparhiale, bisericile parohiale și mănăstirești din țară și străinătate, precum și în paraclisele școlilor de teologie ortodoxă este oficiată slujba de Te Deum și sunt pomeniți eroii neamului românesc care au înfăptuit unitatea națională a românilor în anul 1918, potrivit Biroului de presă al Arhiepiscopiei.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, pe 1 decembrie, la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeș, a fost oficiată slujba de Te Deum, precum și slujba Parastasului pentru eroii neamului, pentru toți cei care au fost făuritorii Unirii din 1918. Au fost pomeniți Regele Ferdinand și Regina Maria, cei în timpul cărora s-a realizat Actul Unirii din anul 1918, precum și Regele Carol I și Regina Elisabeta, cei în vremea cărora a fost câștigată independența României. Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeș este necropolă domnească și regală unde se odihnesc, întru nădejdea învierii, trupurile celor ce au fost familia regală.
Au fost înălțate rugăciuni de mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra poporului român și pentru marea binefacere a darului unității naționale care s-a concretizat în Statul Unitar Român din 1918. „Noi, toți românii, trebuie să ne exprimăm recunoștința față de Dumnezeu și în același timp să-i cerem ajutor pentru a menține și cultiva darul unității naționale și demnitatea poporului român. De-a lungul vremii, poporul român a înțeles, prin experiența istoriei, că darul libertății și unității sale au fost primite și sunt păstrate prin credința puternică în Dumnezeu, prin răbdare și jertfă. Așadar, sărbătoarea noastră națională este un prilej de a mulțumi Tatălui nostru ceresc pentru darurile cu care El a înzestrat neamul românesc si plaiurile strămoșești”, se arată în comunicatul citat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email