Taxele şi impozitele locale nu cresc, dar se indexează cu rata inflaţiei

Dezbaterea publică a taxelor şi impozitelor locale pe care locuitorii municipiului Curtea de Argeş le vor plăti în 2021, care a avut loc zilele trecute, nu s-a bucurat de prea mare succes. La dezbaterea anunţată de Primărie au fost prezenţi doi cetăţeni, un consilier local al USR, Ovidiu Bucur, şi câţiva angajaţi ai Primăriei. Directorul economic al instituţiei, Gheorghe Florescu, a spus că „pentru anul 2021 indexarea se face cu un procent de 3,8%, aferent indicelui de creştere a preţurilor anului 2019. Impozitele şli taxele locale rămân la nivelul anului 2016, de atunci nu s-au mai majorat, e de competenţa Consiliului Local să facă această majorare şi hotărârea trebuia adoptată până în aprilie. Fiind alegerile locale, care s-au amânat, am lăsat ca viitorul Consiliu să decidă asupra modificării taxelor şi impozitelor locale pe care cetăţenii le plătesc”.

Indexarea este obligatorie prin lege, a precizat Gheorghe Florescu. „Nu poate Consiliul Local să diminueze sau să majoreze procentul”, a subliniat directorul economic al Primăriei. „Deci taxele şi impozitele locale rămân la nivelul anului 2016, indexate în fiecare an parte”, a mai spus acesta.

Consilierul local Ovidiu Bucur a sesizat unele neconcordanţe între spusele directorului şi documentaţia publicată pe site, acolo unde scrie că unele taxe de închiriere în pieţe cresc, iar Florescu l-a asigurat că e o greşeală pe site, taxele rămân fix la fel, plus inflaţia.

De asemenea, în sala de şedinţe a Primăriei, acolo unde a avut loc dezbaterea publică au mai fost două doamne care aveau probleme cu asistenţa socială. Una dintre ele a acuzat că beneficiarii de ajutor social nu ies la muncă în folosul comunităţii, aşa cum prevede legea, şi l-a întrebat pe Gheorghe Florescu despre unele aspecte ale legislaţiei în domeniul social. Cea de-a doua doamnă prezentă avea o problemă cu un impozit pe care nu putea să-l recupereze. Consiliul Local Curtea de Argeş  urmează să aprobe acum impozitele şi taxele locale pentru anul 2021.

Cât vom plăti

Iată câteva din impozitele pentru 2021.

Pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile anexă aflate în proprietatea persoanelor fizice impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 0,08% asupra valorii impozabile a clădirii.

– Pentru clădirile nerezidentiale aflate în proprietatea persoanelor fizice impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii determinate potrivit  Codului fiscal.

– Pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietate sau deţinute de persoanele juridice impozitul / taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,1% asupra valorii clădirii.

– Pentru clădirile nerezidentiale aflate în proprietatea sau deţinute de persoanele juridice impozitul / taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 1,2%.

– În cazul în care proprietarul clădirii nu a actualizat valoarea clădirii în ultimii trei ani, anteriori anului de referinţă, cota impozitului / taxei pe clădiri este de 5%.

Impozitele să plătesc în funcţie de zona în care se află terenurile şi clădirile, pentru cele din zona A mai mult, iar pentru cele din zona D, acolo unde nu sunt prea multe utilităţi, cel mai puţin. Clădirile care sunt declarate monumente istorice, de arhitectură sau arheologie, muzee sau case memoriale sunt scutite de impozit, ca şi cele care aparţin persoanelor ale căror venituri constau în exclusivitate din ajutor social. O altă facilitate acordată este bonificaţia de 10% pentru plata cu anticipaţie până la 31 martie a impozitelor şi taxelor datorate pentru întregul an fiscal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email