Taxă de ecologizare pe Transfăgărăşan


O ieşire cu familia sau prietenii la un grătar la munte, pe Transfăgărăşan, îi costă pe turişti. Toţi cei care ies la picnic sau la grătar, în zona Căpătâneni-Bâlea Lac, atât turişiti cât şi localnici, sunt obligaţi să plătească o taxă de ecologizare de cinci lei.
Zona Transfăgărăşanului este una dintre zonele preferate ale turiştilor care vin să se relaxeze departe de aglomeraţie, în natură. De câteva zile, însă, relaxarea costă cinci lei. Este o măsură luată de Primăria şi Consiliul Local Arefu, pentru a-i determina pe turişti să nu mai lase tone de gunoi în urma ieşirilor lor la munte. Tonele de deşeuri menajare strânse săptămâna trecută în urma unei acţiuni de ecologizare a muntelui, desfăşurată de salvamontişti, au fost un semnal de alarmă pentru autorităţile locale din comuna Arefu, pe raza cărei comune turiştii vin cu sutele, mai ales la sfârşit de săptămână. În speranţa că îi vor determina pe cei care îşi petrec câteva ore sau zile pe munte, la grătare sau simple plimbări, să nu mai arunce gunoi pe unde apucă, primarul şi consilierii din Arefu au luat hotărârea impunerii unei taxe de ecologizare, mai bine zis taxă pentru gunoi. Astfel că, în fiecare poieniţă de pe marginea celei mai înalte şosele din ţară, Transfăgărăşanul, au fost aduse butoaie pentru depozitarea gunoaielor rămase de la turişti. Numai că aruncarea gunoaielor în astfel de locuri nu este gratuită, ci costă cinci lei.

„Urşii gunoieri sunt împotriva taxei de ecologizare”

Toţi cei care stau pe marginea drumului, la un grătar sau la picnic, vor fi solicitaţi de câţiva angajaţi ai primăriei să achite taxa de ecologizare a naturii. „Am luat această decizie pentru a proteja muntele de cantităţile foarte mari de deşeuri pe care oamenii le lasă după placul inimii. Dacă prin vorbă bună turiştii nu înţeleg, atunci vor fi obligaţi să plătească pentru salvarea muntelui. Oamenii mei le vor cere taxa, iar dacă nu o vor plăti vor fi rugaţi să părăsească zona. Gunoiul strâns în aceste recipiente, care se află în fiecare poiană de pe şosea, este transportat la groapa de gunoi din Curtea de Argeş, cu care avem un contract semnat. Aceasta este singura soluţie să păstrăm muntele mai curat. Banii obţinuţi se vor duce tot pe acţiuni de ecologizare a întregii zone muntoase de pe raza comunei noastre”, a declarat Gheorghe Stoican, primarul comunei Arefu. Edilul a ţinut să precizeze că, deşi nu toţi turiştii sunt mulţumiţi de taxa impusă, până în acest moment nu au fost semnalate nici un fel de probleme cu privire refuzul plăţii taxei. „Singura problemă cu care ne confruntăm sunt urşii, care vin şi răstoarnă butoaiele în căutarea hranei. Dar butoaiele deteriorate se pot înlocui cu altele noi”, a mai adăugat edilul. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email