„Târgurile de haine distrug comerţul local!”


De câţiva ani de zile, în perioada verii se organizează în municipiul nostru, în diferite locaţii, expoziţii de haine cu vânzare. Aici vin zeci de firme din întreaga ţară, iar marfa este mult mai ieftină decât în magazinele din oraş.

Comercianţii locali spun, însă, că acest tip de comerţ duce la falimentul magazinelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte din municipiu şi, de aceea, cer autorităţilor locale să interzică organizarea acestor târguri. „Clienţii sunt din ce în ce mai puţini, iar cei pe care încă îi mai avem, se duc să cumpere de la “Târgul de reduceri”. E adevărat că acolo sunt preţuri mai mici, dar probabil marfa e contrafăcută şi de aceea îşi permit să scadă atât preţurile. Din cauza lor o să fim nevoiţi să închidem afacerile”, spun cei care au magazine în municipiu. Florina are un magazin de de articole vestimentare, într-o zonă centrală a municipiului. Argeşeanca spune că în perioada în care se organizează astfel de târguri de haine, îi scad vânzările semnificativ. „Cum aude lumea de cortul cu haine ieftine cum se înghesuie acolo. Mai bine închid magazinul în perioada respectivă, că nu vindem mare lucru. Noi nu facem vânzare nici aşa, că nu prea mai are lumea bani. Acolo la cort găsesc de toate de la şosete şi tricouri la haine de piele, şi toate au un preţ mic. Nu ştiu cât or rezista, dar văd că lumea cumpără în continuare de acolo”, spune comercianta.

„De ce autorităţile nu susţin oamenii care plătesc taxe în acest oraş?”

Patronii magazilor de îmbrăcăminte şi încălţăminte susţin că aceste târguri fac concurenţă neloială magazinelor din municipiu. „Mă întreb şi eu ca un comerciant care plăteşte taxe şi impozite: de ce autorităţile nu susţin oamenii care plătesc taxe în acest oraş şi autorizează astfel de târguri pentru firme care plătesc taxe în alte oraşe? Care e raţiunea economică de a submina activitatea comercianţilor din oraş în favoarea unei firme care plăteşte o singură dată o mică taxă pentru comerţ ambulant? Pe noi ne destabilizează foarte tare asfel de târguri cu preţuri de dumping, noi nu putem să vindem marfa fără acte, pentru că un magazin poate fi controlat oricând, nu e ca acest târg care se desfăşoară într-un cort pentru câteva zile după care dispare!”, acuză patronii magazinelor din municipiu.

„Nu e nimeni interesat ca noi să putem supravieţui în continuare?”

O sesizare online lăsată de un comerciant pe site-ul www.domnuleprimar.ro şi adresată edilului din Curtea de Argeş este destul de vehementă, iar vânzătorii cer să fie luate măsuri cât mai urgent. “Noi plătim lunar taxe şi impozite acestui oraş, nu e nimeni interesat ca noi să putem supravieţui în continuare? Vă rog să acordaţi mai multă importanţă deciziilor de acest fel şi, dacă nu ne puteţi ajuta pentru taxele şi impozitele pe care le plătim, măcar nu ne distrugeţi !”, se revoltă argeşenii care semnează reclamaţia. Însă, se pare că aceste târguri de haine cu preţ redus sunt pe placul argeşenilor, care preferă să cumpere de acolo, chiar dacă marfa este de o calitate îndoielnică. „Am cumpărat haine de la acele expoziţii de haine. Acestea sunt mai ieftine. Pentru noi asta contează, să fie preţul mic. Păi mi-am luat o haină de piele cu 150 de lei. Poate că nu este de cea mai bună calitate, dar mie îmi convine”, spune Mihaela, din Curtea de Argeş. Oamenii abia aşteaptă organizarea altor târguri de acest fel, mai ales acum, la început de toamnă, când trebuie să cumpere haine pentru copiii care încep şcoala. „Să vedem, poate mai vin cei cu cortul, unde au haine la reducere. Le trebuie copiilor la şcoală. Au nevoie de pantaloni, haine mai groase, o geacă de pentru iarnă sau ghete. Eu cumpăr de aici pentru că sunt mai ieftine şi vă spun că am fost mulţumit. Mi-am luat şi eu o pereche de pantofi acum vreo doi şi îi mai am şi acum”, spune Florin, un alt argeşean care îşi cumpără haine de la târgul de reduceri.
Gabriela Dobra, Cătălin Popa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email