Târgul second hand omoară bazarul

În municipiul Curtea de Argeş sunt foarte multe magazine de tip bazar unde argeşenii preferă să îşi cumpere haine. Însă, în ultima vreme, comercianţii care au spaţii închiriate în aceste magazine spun că numărul clienţilor a scăzut foarte mult. Pentru a vedea cum stau cu adevărat lucrurile am fost ieri într-o vizită prin aceste bazare, dar şi prin târgul săptămânal second-hand. În incinta bazarului Făgăraş doar câţiva argeşeni se plimbau printre mesele cu haine. Cei mai mulţii se uitau, întrebau de preţ şi mergeau mai departe. Vânzătorii spun că explicaţie este una singură şi anume „lumea nu mai are bani”. Deşi au mai scăzut preţurile la produse vânzările nu au crescut semnificativ. „Noi am vinde ceva dacă am avea cui. Nu vedeţi că sunt 10 oameni toţi. Încă de anul trecut este această situaţie. Am redus şi noi preţurile dar degeaba. Cheltuim şi noi bani cu transportul până la Bucureşti când ne ducem după marfă şi este foarte greu. O să devină un lux hainele noi”, ne povesteşte unul dintre comercianţi.

Clienţii caută întotdeauna cele mai mici preţuri

Majoritatea vânzătorilor spun că argeşenii nu mai vin să cumpere haine pentru că nu mai au bani şi înţeleg această situaţie. „Cu ce să mai cumpere omul? La mulţi le-a fost scăzut salariul, alţii au fost disponibilizaţi şi nu mai au bani. Vine să cumpere cu ajutorul de şomaj, care este foarte mic. Înainte mai mergea treaba, dar acum totul e la pământ. Este drept că şi perioada de iarnă, când facturile sunt mai scumpe, dar vă spun eu că oamenii nu îşi mai permit să-şi cumpere de îmbrăcat”, spune supărat un alt comerciant. Tinerii care se aflau în bazar căutau cu atenţie printre mese ofertele şi preţurile cele mai mici, la produsele pe care doreau să le cumpere. „Am venit să-mi iau o cămaşă şi o pereche de pantaloni. Vreau întâi să mă uit să văd unde e mai ieftin şi cumpăr după aceea. Am găsit în capăt o cămaşă albă simplă la 15 lei, dar vreau să mă mai uit poate găsesc şi mai ieftină. Nu ştiu dacă este de calitate sau cât o să reziste, dar nici nu pot da prea mult pe ea”, spune Lucian Anghel, un tânăr din municipiul nostru.

„Lipsa banilor ne obligă să purtăm hainele altora”

 Comercianţii din bazar cred că din cauza lipsei banilor argeşenii preferă să cumpere haine second-hand din târgul săptămânal sau de la magazinele care au început să se deschidă la Curtea de Argeş. „Păi să ştiţi că sunt foarte mulţi care se duc în târgul second-hand, indiferent de câţi bani au. Am văzut că şi prin oraş s-au deschis câteva magazine din acest fel. Omul se duce unde este mai ieftin. Ce să facem şi noi, ne descurcăm aşa cum putem”, spune unul dintre comercianţi. Argeşenii spun că problemele financiare cu care se confruntă sunt cele care îi determină să apeleze la magazinele de haine second-hand. „Am ajuns rău de tot în ţara asta. Lipsa banilor ne obligă să purtăm hainele altora. Noi românii suntem bătaia de joc a tuturor. Ce nu le place străinilor ne dau nouă la mâna a doua”, ne spune Doina Vâlcescu, din Curtea de Argeş. Nici în târgul second-hand nu era ieri foarte mare agitaţie. „Uitaţi-vă că suntem mai mulţi noi cei care vindem decât clienţii. Ce să mai vorbim domne de vânzare? Totul este la pământ peste tot. Am vândut de 30 de lei până acum, la ora 12:00. E şi vremea urâtă, dar nu asta e problema principală. Nu mai sunt bani. Dacă vă uitaţi la televizor peste tot vedeţi concedieri. Nu ştiu ce vom face…”, spune Marius, unul dintre comercianţii din târg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email