Târgul second hand, final de epocă

Târgul second hand din Curtea de Argeş a fost, pentru mulţi ani şi pentru mulţi argeşeni, singura posibilitate de a se întâlni cu Moş Crăciun. O hăinuţă de firmă” descoperită prin grămezile de textile, mai puţin ponosită, spălată şi bine călcată, a putut reprezenta un cadou dacă nu perfect măcar deosebit pentru copiii ceva mai mari, fără bani, cu cont de facebook şi cu prieteni fiţoşi. Acum lucrurile s-au schimbat , iar „Moşul” e posibil să nu mai treacă nici măcar prin târg.

„Molia”, o afacere profitabilă. În urmă cu peste10 ani.

Târgul de la Curtea de Argeş s-a deschis în 1997. Iniţial, vechiturile erau înşirate de-a lungul unei căi ferate scoase din uz, dar acum el funcţionează pe strada Râmnicu Vâlcea. În 2007, spre exemplu, Primăria încasa din taxele pe care le plăteau cei aproape 100 de comercianţi, unii cu mai multe tarabe, cam 100. 000 de lei. În cele două zile de târg, pe aici treceau mii de clienţi din tot judeţul Argeş, târgul fiind celebru datorită mărimii şi varietăţii mărfurilor, de la haine şi încălţări, la schiuri, clăpari şi valize.

În urmă cu mai mulţi ani, târgul second hand din Curtea de Argeş era unul dintre cele mai mari din ţară. Locuitorii municipiului petreceau zilele de miercuri şi joi căutând prin haine şi pantofi, dar îşi aduceau şi rude ori prieteni din alte zone ca să cumpere haine de calitate la preţuri mici. Anii au trecut, banii s-au împuţinat iar acum s-a ajuns la situaţia în care cetăţenii nici din târg nu-şi mai permit să cumpere haine ori încălţări.

Şi totuşi,  încă mai sunt două categorii de cumpărători, spune Gicu Niţu, comerciant venit din judeţul Vâlcea în târgul argeşean. „Vin ăia săraci, că îi recunoşti imediat, care caută în grămezile în care hainele costă un leu bucata. Ăia iau de toate, ieftin să fie. Chiar dacă sunt mai rupte hainele, le cos ei. Nu au bani pentru lucruri noi şi se îmbracă doar de aici. Ceilalţi clienţi vin aici de fiţe. Caută doar haine de firmă şi se tocmesc pentru doi lei. Am cliente doctoriţe, care vin şi iau cu sacul. O doamnă a luat odată patru haine de blană”, povesteşte omul.

Ce-i drept, cele patru haine de blană au ajuns un fel de legendă printre comercianţi. „Ei, nu acum le-a cumpărat, în urmă cu vreo doi ani, cam aşa…”, nuanţează Gicu povestea, şi o completează – „Pentru că nu mai e vânzare, nici noi nu mai putem lua marfă cum luam mai demult, cantitate mare şi calitate extra. Luăm calitate extra mai puţină şi din cealaltă mai multă, dar oricum mult mai puţin decât altădată”.

Nu este loc pentru târgul second hand

În afara crizei prelungite şi a banilor puţini, un alt factor determină declinul târgului celebru altădată, locaţia. „De când ne-au mutat aici a început să nu mai vină lumea. E cam departe, e curent pe râu, e noroi, ce mai, nu sunt deloc condiţii, cât de cât măcar”, e de părere o comerciantă din Vâlcea, iar cumpărătorii sunt de acord. „Nu e prea bine aici. Până ajungi în târgul second hand îţi rupi pantofii prin pietrele din târgul cu haine noi, iar aici, la vechituri, te umpli de noroi dacă a plouat puţin de tot”, mărturiseşte o doamnă. Târgul second hand e administrat de Serviciul Pieţe, Târguri şi Oboare, iar şeful acestuia e de acord că locaţia nu este cea mai potrivită. Pe de altă parte, administraţia locală nu poate investi nimic acolo pentru că terenul nu-i aparţine. Este doar o chestiune de timp  închiderea târgului, căci atunci când proprietarul va decide că are nevoie de suprafaţa de teren nu-i va mai lăsa pe comercianţi acolo.

„Eu am propus să se mute târgul, dar nu am făcut propunere oficială. Dacă nu ar fi fost construită sala de sport acolo, aceea era locaţia cea mai bună. Sala de sport trebuie construită în altă parte. Acum nu se mai poate muta târgul acolo, că e parcare….nu ştiu unde ar putea funcţiona”, ne-a spus şeful Serviciului Pieţe, Marin Florea.

„Centrul de interes” se mută la Domneşti

În schimb, un târg second hand înfloreşte la Domneşti. În fiecare duminică sute de persoane, unele dintre ele venite de la Bucureşti, cumpără haine deosebite din târg, haine care poartă etichetele unor firme celebre. De altfel, comercianţii care vin şi în târgul de la Curtea de Argeş spun că la Domneşti „se face treabă”.

„S-a ajuns ca aici, la Curtea de Argeş, nici să nu mai venim în fiecare săptămână, pentru că uneori, când e urât afară şi plouă, nu vine mai nimeni să cumpere. În schimb, la Domneşti facem vânzare. Sunt doamne care vin de la Bucureşti o dată pe lună şi iau cu sacoşele haine. Dacă sunt de firmă şi în bună stare nici nu se uită la preţ. Probabil că le vând printre cunoştinţele lor, nu ştiu, dar nouă ne convine, pentru că aşa ne vindem şi noi marfa”, ne-a spus o comerciantă.

 

Închiderea târgului second hand este încheierea unei epoci pentru Curtea de Argeş. Din păcate, târgul nu s-ar închide pentru că argeşenii ar avea bani ca să cumpere doar haine noi, ci pentru că nu-şi mai permit nici vechituri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email