Târgul second hand ar putea fi închis

Târgul second hand care funcţionează miercuri şi joi la Curtea de Argeş, pe un teren privat, este în pericol de desfiinţare. Asta pentru că vin din ce în ce mai puţini comercianţi dar şi mai puţini clienţi. Aceştia din urmă preferă magazinele cu haine vechi din oraş, unde condiţiile de expunere a mărfii şi de vânzare a ei sunt cu totul altele.

Administraţia locală nu poate să facă mare lucru în privinţa condiiţiilor, spune Marin Florea, şeful Serviciului Public Pieţe, Târguri şi Oboare (SPPTO), pentru că terenul pe care se ţine târgul nu este domeniu public. Sigur, măcar o toaletă ecologică ar putea fi pusă acolo pentru că cea care există acum nu poate fi folosită.

„Noi curăţăm toată zona, de la pod până la capătul târgului vineri, iar luni mizeria este la fel. Atât putem să facem, nu mai mult. Locaţia nu este potrivită pentru un astfel de târg dar alta nu nu avem. În alte oraşe sunt spaţii amenajate, betonate, cu toalete şi tarabe închise, dar noi, la Curtea de Argeş, nu avem spaţiu”, e de părere şeful SPPTO.

Comercianţii care încă mai vin miercurea la târgul din Curtea de Argeş spun că probabil vor renunţa curând. „Plătim destul de mult şi nu avem nimic, nici măcar un WC pe care să-l putem folosi. Plus că nu mai vine lumea să cumpere, deşi preţurile sunt mai mici aici decât la Domneşti în târg, spre exemplu. O să renunţăm la Curtea de Argeş, că oricum nu ne scoatem banii daţi pe taxe şi pe transport”, spune un vânzător de haine vechi.

Fără autorizaţie sanitară

Târgul de la Curtea de Argeş s-a deschis în 1997, iar în  2007 era cel mai mare târg second hand din sudul ţării. Comercianţi din Argeş, Sibiu, Vâlcea şi chiar Târgu Mureş, veneau aici ca să-şi vândă hainele şi încălţările aduse cu camionul în special din Italia, Anglia şi Danemarca. Clienţii erau argeşeni şi vâlceni, iar târgul era considerat raiul cumpărăturilor. Acum, la mai mult de 10 ani de la perioada lui de glorie, târgul poate fi închis oricând.

Funcţionează fără autorizaţei sanitară, dar acest lucru nu îi interesează pe clienţi. „Pe mine nu mă interesează ce autorizaţii au sau nu au. Iau un tricou, îl spăl şi îl port o dată, de două ori, apoi îl arunc”, mărturiseşte Ionuţ P. Tânărul a venit în târg să caute tricouri „de firmă”, iar problema legalităţii comerţului nu îl preocupă deloc.

Chiar şi acum, când faima şi succesul târgului s-au stins, sunt două categorii de cumpărători, spune Gicu Niţu, comerciant venit din judeţul Vâlcea în târgul argeşean. „Vin ăia săraci, că îi recunoşti imediat, care caută în grămezile în care hainele costă un leu bucata. Ăia iau de toate, ieftin să fie. Chiar dacă sunt mai rupte hainele, le cos ei. Nu au bani pentru lucruri noi şi se îmbracă doar de aici. Ceilalţi clienţi vin aici de fiţe. Caută doar haine de firmă şi se tocmesc pentru doi lei. Am cliente doctoriţe, care vin şi iau cu sacul. O doamnă a luat odată patru haine de blană”, povesteşte omul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email