Târgul de cereale, în pragul falimentului

Comercianţii care vin în fiecare săptămână în târgul de cereale organizat în municipiul nostru spun că în ultima vreme vânzările au scăzut mult, iar numărul argeşenilor care vin aici s-a redus considerabil. Majoritatea celor care vin să vândă marfă în târg provin din comunele din sudul judeţului şi în fiecare zi de miercuri vin la Curtea de Argeş. „Sunt din Ştefan cel Mare şi vin săptămânal la Curtea de Argeş. Nu am ce să vă spun de vânzări. Totul merge foarte prost şi aici nu vorbesc doar de noi de aici din târg.  Credeţi că mie îmi convine să stau aici pe frigul acesta şi să dorm în maşină? Nu am ce face şi trebuie să câştig şi eu un ban. Bag o grămadă de bani în recoltă şi nu prea scot mare lucru”, spune nea Marin, unul dintre comercianţii din târg.

Persoanele în vârstă – clienţii de bază

Nici argeşenii nu mai vin în număr foarte mare la târgul de cereale. Comercianţii spun că acest lucru se întâmplă din cauza faptului că oamenii nu mai au animale. Nea Nelu are 76 de ani şi vine o dată la două săptămâni, la târg. Bătrânul se plimbă cu căruciorul printre camioane şi încercă să găsească locul unde se vinde cel mai ieftin. „Am venit să cumpăr un sac de tărâţe, pentru porci. Cumpăr din astea că se fac repede. Eu sunt bătrân şi nu prea mai pot să mă descurc cu animalele, dar un porc tot ţin pentru copii”, spune bătrânul. Comercianţii spun că majoritatea clienţilor care vin în târg sunt persoanele în vârstă. „Domne, tinerii nu se mai ocupă cu aşa ceva. Mai vin şi ei câteodată când sunt trimişi de părinţi, dar rar. Sincer să vă spun nici nu prea ştiu ce să cumpere. Toţi vor acum să plece de la ţară şi nu mai stau ei să crească porci. Bătrânii vin mai mult la târg. Ei au mai rămas cu agricultura. Pe unii îi mai aduc copiii sau nepoţii cu maşina pentru a cumpăra tot ce le trebuie”, spune un alt comerciant.

„S-a ales praful de agricultură în ţara asta”

 Mulţii spun că vor renunţa să vină aici în târg, dacă vânzarea va fi aceeaşi ca şi până acum. „Am zeci de hectare de teren pe care îl muncesc în fiecare an. Mai bine îl las aşa şi pun doar pentru ce am eu nevoie. Ce să fac aici în târg? Eu am zeci de tone de porumb şi aici vine câte un om şi cumpără 10 kilograme să facă mălai sau pentru găini. Pe noi care ne ocupăm de agricultură nu ne mai sprijină nimeni. Sunt multe terenuri necultivate pentru că oamenii nu-şi mai permit. Statul îşi bate joc de noi. Am început să aducem din afară tot. S-a ales praful de agricultură în ţara asta, spune supărat, Ionel, un alt comerciant. Preţurile la produsele din târg sunt următoarele:
– grâu – 60  bani kg;
– porumb – 70 bani kg;
– mălai – 1 leu kg;
– tărâţă – 60 bani kg.
Oamenii se tem că în acest an nu vor avea bani pentru a cultiva terenurile şi pentru a întreţine recolta. „Şi noi suntem afectaţi de criză. Trebuie să scoatem şi noi bani să trăim şi să avem pentru activităţile din acest an, care sunt foarte scumpe. La asociaţii nu prea îmi convine să dăm cerealele pentru se plăteşte prost şi nu este rentabil. Patronii vor ei să se îmbogăţească pe spinarea noastră. Vor veni vremuri grele”, spune, filosofic, alt comerciant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email