Târgul de cereale, în pericol de desfiinţare

Dacă altădată în această perioadă la târgul de cereale ce se organizează în municipiul Curtea de Argeş era mare agitaţie, acum lucrurile s-au schimbat. Numărul producătorilor care provin în special din sudul judeţului a scăzut, iar acelaşi lucru se poate spune şi despre cel al clienţilor.

Cei care încă mai vin la Curtea de Argeş cu cereale la vânzare spun că de abia reuşesc să îşi acopere cheltuielile. Nea Vasile, unul dintre comercianţi, vine în fiecare săptămână tocmai de la Slobozia. Omul are aproape 20 de hectare de teren pe care îl lucrează de ani de zile, dar realizările sunt mult sub aşteptările sale. La sfârşitul anului, în momentul în care pune în balanţă veniturile şi cheltuielile, acesta recunoaşte că profitul este de cele mai multe ori nesemnificativ. „Câştigăm cât să ne descurcăm de la un an la altul. Sincer să fiu au fost situaţii când am avut pierderi. Motivele sunt multe. Toate s-au scumpit, iar noi nu am mărit preţurile pentru că rămâneam fără clienţi şi piaţa cerealelor este din ce în ce mai restrânsă”, spune bărbatul. Agricultorii s-au confruntat şi cu probleme cauzate de vremea capricioasă. „Anul 2014 nu a fost prea bun pentru că şi atunci când am însămânţat, dar şi când am recoltat, a fost vremea urâtă, ploioasă”, spune comerciantul. La târg, producătoriivindeau porumbul boabe cu 0,90 lei/kg, uruiala cu 1,3/kg, mălaiul cu 1 – 1,2 lei/kg, tărâţele cu 0,9 – 1 leu/kg, grâul cu 0,90 – 1 leu/kg, spărtura de porumb cu 1,2 lei/kg, mălaiul furajer cu 1,1 lei/kg, iar sacul de pâine uscată de cinci kilograme cu 10 lei.

 

„Este destul de ieftin. Dacă luăm în calcul costurile lucrărilor agricole, sămânţa, întreţinerea  culturilor şi recoltarea, suntem la limită. Cei care încă mai cumpără cereale sunt oameni în vârstă care mai au două – trei păsări pe lângă casă sau un purcel. Nimeni numai cumpără cu sacii, ca înainte”, spune un alt comerciant. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email