Tablete şi smartphone-uri pentru pădurari

Începând din luna octombrie, orice operaţiune de recoltare, transport sau depozitare a masei lemnoasă va fi monitorizată prin intermediul unui program informatic, care are drept scop principal stoparea tăierilor ilegale din pădurile din România. Însă, pentru ca acest program să poată fi folosit, silvicultorii, pe lângă drujbe şi topoare, trebuie să deţină şi tablete sau smartphone-uri, obligatoriu conectate la internet. Mai mult decât atât, silvicultorii din municipiul nostru deja au lucrat cu această aplicaţie modernă, având în vedere că judeţul Argeş a fost inclus într-un proiect pilot, în cadrul căruia programul informatic a fost deja folosit timp de câteva luni de zile. „HG 470 intră în vigoare de la 8 octombrie, când se termină perioada pilot şi se aplică sancţiuni celor care nu respectă prevederile impuse de lege. Dar Argeşul face parte din judeţele în care se testează acest program începând din luna iuile”, a declarat George Duca, şeful Ocolului Silvic Curtea de Argeş
Cum se foloseşte aplicaţia
Monitorizarea se va face online, printr-un sistem bazat pe utilizarea telefoanelor inteligente. Practic, printr-o aplicaţie instalată pe smartphone-urile transportatorilor se va putea urmări drumul lemnului din pădure până la procesatorul final.
Pentru aceasta, va trebui ca toţi agenţii economici să-şi echipeze mijloacele de transport cu smartphone- uri, pe care va fi instalat gratuit sistemul informatic. În teren, sistemul intră în funcţiune chiar din momentul începerii transportului de masă lemnoasă din exploataţie. În momentul în care transportul pleacă din pădure, şoferul trebuie să acceseze SUMAL prin smartphone şi să introducă datele-standard ale transportului.
Automat, sistemul generează un cod unic, care trebuie înscris în avizul de însoţire, cod care indică ora, minutul şi secunda în care s-a făcut accesarea sistemului informatic. Astfel, prin intermediul programului numit sugestiv „radarul pădurilor” se va şti tot timpul cât lemn este transportat prin ţară. Dacă pe traseu o maşină cu lemne este oprită şi nu are trecut codul unic, marfa respectivă se confiscă.
Acum mai rămâne de văzut modul în care se vor descurca pădurarii sau ceilalţi lucrători silvici atât cu telefoanele de tip smarthphone sau cu tabletele, cât şi cu programul informatic.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

RSS
Follow by Email