Sute de oameni la Izvorul Tămăduirii la Mănăstirea Curtea de Argeş

Creştinii ortodocşi au sărbătorit la sfârşitul săptămânii trecute Izvorul Tămăduirii, sărbătoare închinată Maicii Domnului, menită să arate rolul Fecioarei Maria în mântuirea oamenilor.
Astfel, cu acest prilej, sute de oameni din toată ţara au participat, vineri, la Mănăstirea Curtea de Argeş, la slujba oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Înalt Prea Sfinţia Sa Calinic Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului. Totodată, în timpul slujbei, credincioşii au stat la coadă pentru a se închina la moaştele Sfintei Filofteia, care au fost aşezate chiar în apropierea baldachinului din faţa Mănăstirii, în acelaşi timp fiind unşi cu Sfântul Mir  de către preoţi. De asemenea, oamenii au avut la dispoziţie mai multe butoaie, care au fost umplute cu sute de litri de apă. Aceasta a fost binecuvântată de preoţi, iar la finalul slujbei oamenii au luat agheasmă acasă. „În fiecare an particip la slujba care se face de Izvorul Tămădurii, pentru că agheasma vindecă orice durere şi te fereşte de boli şi de rele. Din apa asta dau şi copiilor şi nepoţilor. Apa sfinţită ne  vindecă suferinţele şi ne dă putere. Avem multe probleme cu toţii şi doar Dumnezeu ne poate ajuta”, spune o bătrână.
Oameni din toată ţara la Mănăstire
Ca de obicei, la fiecare sărbătoare importantă, la Mănăstirea Curtea de Argeş vin în pelerinaj oameni din toate zonele ţării. De această dată au venit foarte mulţi credincioşi din Bucureşti şi Găeşti. Aceştia din urmă au venit cu trei autocare. „Am mai fost la Curtea de Argeş de Izvorul Tămăduirii. Am venit să mă rog la Sfântuliţa pentru sănătate că aşa e bine. Vreau să iau şi apă sfinţită să duc acasă şi pentru ceilalţi din familie”, spune Elena Voicu, o pensionară din Găeşti. Aşa cum spune tradiţia, credincioşii au venit la slujbă cu sticluţe de ulei şi pungi de făină sau zahăr pe care le-au ţinut descoperite pe timpul slujbei pentru a fi sfinţite. Acestea urmează să fie folosite la prepararea hranei, iar despre cei care mănâncă se spune că vor fi feriţi de boli şi de rele. „Untdelemnul şi făina le folosesc atunci când gătesc. Sunt obiceiuri pe care le ştiu şi eu de la bătrâni şi pe care le ţin. Pentru oamenii bătrâni şi bolnavi este bine să se gătească cu ulei şi făină sfinţite. O sticluţă din asta de ulei o folosesc tot anul, iar cu făina fac la fel”, spune o altă bătrână.
Cerşetorii au împânzit zonele din apropierea bisericilor
Această mare sărbătoare nu a fost „ratată” nici de cerşetori, care au împânzit zonele din apropierea bisericilor. Practic, lăcaşele de cult au fost înconjurate de aceştia, iar de fiecare dată când cineva intra în curtea bisericii era „luat în primire”. „Domnu’, daţi-mi şi mie un leu ca să-mi cumpăr o pâine. Haideţi că n-am ce mânca acasă”, suna rugămintea multora dintre cei care cerşesc. Fie că sunt adulţi îmbrăcaţi sărăcăcios, copii cu haine soioase şi rupte sau persoane cu handicap, cu toţi cer câţiva lei pentru mâncare. Când sunt refuzaţi, cei mici în special, aleargă după oameni şi le cer în continuare bani, până când reuşesc să îi convingă. „Suntem mulţi acasă şi nu aveam ce să mâncăm. Mama nu are serviciu şi tata ne-a lăsat. Am venit să primim şi noi de pomană”, ne explică repede un copil care nu avea mai mult de 12 ani, atunci când l-am întrebat de ce cerşeşte. Însă, cât de adevărată este povestea numai el ştie. Cei care au venit la biserică s-au arătat deranjaţi de numărul mare de cerşetori. „Când este sărbătoare apar şi ei. M-am săturat de cerşetori. Se ţin după tine şi până nu le dai ceva nu scapi de ei. S-au înmulţit în ultimul timp”, spune un bărbat din municipiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email