Sute de oameni la ediţia a VII-a a Zilelor comunei Tigveni

Ieri s-a încheiat cea de-a VII-a ediţie a Zilelor comunei Tigveni. Manifestările dedicate acestei sărbători au început vineri, cu Focul lui Sumedru, iar sâmbătă au fost Zilele satului Bârseştii de Sus cu hramul bisericii. De la ora 17,00, Ansamblul Centrului de Cultură şi Arte „George Topîrceanu” din Curtea de Argeş şi Rapsozii Argeşului au susţinut un spectacol urmărit de sute de oameni. Duminică, însă, s-a înregistrat o participare record la toate manifestările organizate de Primăria şi Consiliul Local Tigveni. După primirea invitaţilor, deputatul Mircea Drăghici, senatorul Ion Popa, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, mai mulţi primari din zonă, viceprimarul Cristian Mitrofan, a avut loc un TEDEUM, după care sătenii şi ceilalţi invitaţi au asistat la un program artistic susţinut de Grupul Folcloric al Şcolii Generale „Gabriel Marinescu” din Tigveni, Ansamblul de dansuri populare al comunei Tigveni, Ansamblul artistic al comunei Valea Danului, Ansamblul artistic al comunei Brăduleţ. Au fost acordate de diplome şi premii, oaspeţii au ţinut discursuri, după care spectacolul a continuat cu Mitică Tavă, Ansamblul artistic „Junii Cristianului” Braşov, Ansamblul artistic naţional „Doina Argeşului” Piteşti şi cu două recitaluri extraordinare susţinute de Nineta Popa şi de Steliana Sima. Recitalurile s-au prelungit, pentru că publicul format din sute de oameni din Tigveni şi din toate comunele din zonă, a participat efectiv la concert, aplaudând şi uneori cântând împreună cu soliştii. A fost o seară extraordinară, iar cea de-a VII-a ediţie a Zilelor comunei a fost poate cea mai reuşită de până acum. Ieri, sărbătoarea comunei Tigveni s-a încheiat cu Ziua Şcolii Generale „Gabriel Marinescu”, 485 de ani de atestare documentară.
Planuri pentru anul care vine
De la cei mai mici la cei mai în vârstă, toţi sătenii din Tigveni au participat la sărbătoarea dedicată lor. Vremea frumoasă de toamnă i-a scos pe toţi din case. Centrul comunei a fost practic blocat de mulţimea de maşini parcate peste tot. Micii întreprinzători au amenajat terase de la care se puteau cumpăra de toate, de la friptură şi mititei la mere şi ciubuc, şi fiecare stand a avut clienţi toată ziua.
Primarul Doru Slătineanu s-a ocupat la modul cel mai serios de organizare, iar asta s-a văzut. El le-a spus concetăţenilor săi şi care sunt planurile pentru anul care vine din punct de vedere al modernizării comunei. „Vrem să amenajăm canalizare în satele Bârseştii de Jos şi Bîrseştii de Sus, să dotăm căminele culturale cu instalaţii de lumini şi sunet şi cu mobilier. De asemenea, vom avea şcoală nouă în cătunul Momaia şi trotuare în centru”, a spus primarul Slătineanu. În plus, drumurile şi uliţele comunale vor fi asfaltate pe o suprafaţă de 20 de kilometri, iar alimentarea cu apă se va prelungi şi în satele Blaj şi Bădislava.
Ce nu ştiaţi despre Tigveni
Comuna Tigveni are o suprafaţă de 50 km pătraţi şi o populaţie de 3462 de locuitori. Livezile de pomi alternează cu pădurile, păşunile şi câmpurile de cereale şi legume, care fac din bazinul Tigvenilor un rai al agricultorilor. Izvoarele istorice arată că aceste locuri sunt locuite de peste 3000 de ani. Prima atestare documentară a satului Tigveni datează din 28 octombrie 1528 prin care domnitorul Ţării Româneşti, Radu de la Afumaţi, întăreşte Mănăstirii Curtea de Argeş proprietăţi în Tigveni. Existenţa oamenilor la Tigveni a fost marcată de marile evenimente istorice – Revoluţia lui Tudor Vladimirescu de la 1821, Războiul de Independenţă de la 1877, primul şi al doilea război mondial, ale căror linii de fronturi s-au aflat şi pe raza comunei. Tigveniul a cunoscut o dezvoltare mai puternică spre sfârşitul secolului al IX-lea mai ales datorită familiei boierului Teodor Brătianu, dar adevărata modernizare a început după 1939, cu lucrările iniţiate de generalii Gabriel şi Nae Marinescu. Pe teritoriul comunei funcţionează două şcoli gimnaziale, una primară şi cinci grădiniţe în care învaţă 460 de elevi şi preşcolari. De educaţia lor se ocupă 40 de cadre didactice care au un grad înalt de profesionalism. Şcolile au fost reabilitate în întregime în perioada 2006 – 2010, şi dispun de laboratoare şi cabinete cu dotări ultramoderne. La Tigveni a fost construită una dintre cele mai moderne săli de sport din Argeş, elevii având la dispoziţie şi o bază sportivă de nivel urban. În comună funcţionează CITO, instituţie de asistenţă socială în care sunt internate 20 de persoane. Biblioteca comunală Tigveni posedă peste 11.000 de volume având o vechime de 63 de ani. Pe raza comunei sunt trei cămine culturale în satele Tigveni, Bârseştii de Jos şi Vlădeşti. Primul cămin cultural a luat fiinţă în 1939, având denumirea de „Căminul Cultural Gabriel şi Nae Marinescu”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email