Sute de oameni l-au condus pe profesorul Nicolae Lazăr pe ultimul drum

Foto Didi Dumitrescu

O zi frumoasă de toamnă a fost ultima zi pe acest pământ pentru profesorul Nicolae Lazăr. O zi caldă, aşa cum era sufletul domnului profesor, o zi extrem de tristă pentru toţi cei care l-au cunoscut. Şi au fost mulţi –  elevi, profesori, colegi de la Asociaţia CĂLŢUN – Club UNESCO al cărei preşedinte era, colegi din Corul ORFEU, al cărui membru era. Domnul profesor Lazăr a fost un model de implicare, un profesor desăvârşit, un coleg extraordinar.

Pe ultimul său drum i-au fost alături, miercuri, la biserica de la Verneşti, sute de oameni. Toţi pierduseră un prieten, un mentor, o parte din suflet.

Profesorul Nicolae Lazăr a murit duminică la Iaşi, unde participa la Conferința Națională a Societății de Geografie din România.

NICOLAE LAZĂR s-a născut în data de 19 noiembrie 1950, ȋn Vernești, comuna Valea Danului, județul Argeș, și a slujit geografia vreme de 45 de ani.

A urmat școala generală în Vernești, după care a urmat Liceul Teoretic „Vlaicu Vodă” (1965 – 1969) și Universitatea din București, Facultatea de Geografie (1969 – 1973).

Începând cu anul 1973, și-a desfășurat activitatea profesională în calitate de cadru didactic – profesor de geografie – în învățământul preuniversitar (gimnazial și liceal) argeșean: Școala Gimnazială Radu Șerban” Sălătrucu, Casa Pionierilor Costești, Liceul Teoretic Costești, Liceul Industrial Curtea de Argeș, Liceul Electroargeș, Colegiul Național „Vlaicu Vodă” (1990 – 2017). De asemenea, a desfășurat activitate de metodist, responsabil de comisie metodică, responsabil de cerc pedagogic al profesorilor de geografie din zona Curtea de Argeș, membru al comisiei județene de geografie.

A fost autor sau coautor al unor auxiliare didactice: Ghid de evaluare în Geografie, elaborat de S.N.E.E., 1999; Programele și modelele de subiecte pentru examenele de capacitate, elaborate de MEN, SNEE; Culegeri de teste pentru examenul de Capacitate; Culegeri de teste pentru Bacalaureat şi ADMITERE în învățământul superior economic; Geografia mediului înconjurător și probleme fundamentale ale lumii contemporane – ghid metodologic (în colaborare cu Nicolae Ilinca şi Adrian Nedelcu), precum și al unui manual de geografie pentru clasa a V-a.

A fost membru în grupul de lucru pentru disciplina geografie din cadrul SNEE/CNEE, în perioada 1999 – 2018, elaborând, în decursul acestor 20 de ani, numeroase teste pentru examenele de capacitate, bacalaureat, definitivat și concursuri de titularizare.

A fost membru în Comisia Naţională de Geografie.

A fondat Asociația de Turism și Ecologie Călţun-Club UNESCO, Curtea de Argeş, cu sediul în Colegiul Naţional „Vlaicu Vodă”, în colaborare cu Ducu Gheorghiescu.

A coordonat proiecte europene multilaterale şi proiecte locale în colaborare cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Argeş, precum și proiecte multilaterale din cadrul Programului Comenius, derulate în parteneriat cu licee din alte țări ale Uniunii Europene.

A fost un fotograf pasionat, realizând expoziții de fotografie în Curtea de Argeş, Piteşti, Braşov, Călăraşi, Reşiţa, Slobozia, București, Zalău, Cluj-Napoca.

În semn de apreciere a activității sale, i s-au acordat: Ordinul „Meritul pentru Învăţământ”, în grad de Cavaler, oferit de Președintele României, în anul 2004; Diploma ,,Gheorghe Lazăr”, clasa I, acordat de MEC, în anul 2006; Diploma „Fiu al Argeşului”, oferită de Consiliul Judeţean Argeş, în anul 2007.

Fiind un împătimit al muntelui, mergea vara cu elevii și refăcea traseele montane din Făgăraș sau, în multe primăveri, desfășura cu elevii activități de reîmpădurire. A descoperit și un traseu nou în Făgăraș, care poate ar trebui să-i poarte numele: Traseul Nicu Lazăr.

Aflat la pensie, era ȋncă activ, ȋndrumând membrii Asociaţiei Călţun ȋn proiecte internaţionale, implicându-se în viața culturală a municipiului Curtea de Argeș, prin organizarea anuală a Târgului Meșterilor Populari, dar și prin sprijinul acordat colegilor mai tineri ȋn activitatea didactică, așa cum a făcut de-a lungul întregii sale cariere didactice, fiind foarte apreciat în comunitate.

Nicu Lazăr a trăit geografia cu intensitate, a predat-o cu pasiune miilor de elevi care îi datorează cunoașterea, dar și formarea ca oameni și a plecat la Domnul din mijlocul colegilor de geografie care l-au omagiat, fără să știe că este pentru ultima dată, la Iași, la Conferința Națională a Societății de Geografie din România, pe data de 5 septembrie 2021. (sursa http://geo-sgr.ro)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email