Sute de oameni au stat la coadă ca să ajungă la moaştele Sfântuliţei

Ziua de 7 decembrie are o importanță deosebită pentru credincioșii argeșeni și, în general, pentru toți ortodocșii români, Biserica noastră pomenind-o pe Sfânta Muceniță Filofteia. Cu aceasta ocazie, noua catedrala arhiepiscopala din municipiul Curtea de Arges si-a sarbatorit hramul. Sute de oameni au stat la coadă, în ploaia care a căzut totă ziua, ca să ajungă la racla cu moaştele Sfântuliţei, raclă aflată în Necropolă. Distanţarea nu a existat şi mulţi credincioşi nu au purtat masca. Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, prin Sectorul Social Filantropic, a oferit  pelerinilor mâncare caldă, covrigi și ceai.

Sfânta Liturghie a fost oficiată marţi de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Chiriarhul Eparhiei a transmis pelerinilor să fie buni și milostivi ca și  Sfântulița de la Argeș. A mulțumit credincioșilor veniți la Curtea de Argeș pentru răbdare și pentru dragostea pe care o au față de Sfânta Muceniță Filoteea.

Cinstitele moaste ale Sf. Mc. Filoteia se află la Curtea de Argeș din secolul al XIV-lea, mai precis de 625 de ani.

Aduse în Țara Românească în anul 1396, cinstitele moaște ale Sfintei Mucenițe Filoteeea  au fost depuse în Biserica Domnească din Curtea de Argeș, pe atunci catedrală mitropolitană. Au rămas în acest loc pănă în anul 1893 când au fost așezate pentru o perioadă foarte scurtă în bisericile Sf. Mc. Gheorghe și Olari din municipiul Curtea de Argeș. În timpul primului război mondial pentru a fi protejate au fost duse la mănăstirea Antim din București, iar în anul 1949 au fost depuse în Paraclisul Arhiepiscopal din Curtea  de Argeș.  În anul 2018, la implinirea a 800 de ani de la martiriul sfintei, a fost sfintita noua catedrala arhiepiscopala si cu aceasta ocazie moastele au fost asezate definitiv in interiorul bisericii.

Foto arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email