Creştinii ortodocşi au sărbătorit ieri Boboteaza sau Botezul Domnului Iisus Hristos în apa Iordanului. Boboteaza, împreună cu sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, încheie ciclul sărbătorilor de iarnă. Sărbătoarea Bobotezei este încărcată de ritualuri şi tradiţii care de-a lungul timpului s-au păstrat neatinse, mai ales în mediu rural, fiind pline de farmec şi semnificaţii. În dimineaţa din ajunul sărbătorii, înainte de aprinderea focului, se adună cenuşa din sobă şi gunoiul din casă. Se ţin undeva în gospodărie şi primăvara se presară peste straturile de legume, despre care se crede că vor fi mai rodnice. Se spune că în noaptea de Bobotează tinerele îşi visează ursitul. Ele îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi un fir de busuioc.
Apa sfinţită în ziua de Bobotează are puteri miraculoase
La Mănăstirea Curtea de Argeş, în ciuda vremii mohorâte de afară şi a ploii care a căzut continuu, câteva sute de argeşeni au venit să asiste la slujba de sfinţire a apei, care a fost oficiată de un sobor de preoţi, condus de Înalt Prea Sfinţitul Calinic Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului. „Nu contează dacă plouă. Am venit în fiecare an şi o să stau şi acum până la sfârşitul slujbei. Asta este voia lui Dumnezeu şi nu avem cum să ne împotrivim. Trebuie neapărat să iau agheasmă”, spune Mircea Păun, din Curtea de Argeş. Oamenii sunt convinşi că apa sfinţită în ziua de Bobotează are puteri miraculoase şi va feri de rele pe tot parcursul anului. „Mamă, aşa spune tradiţia. Trebuie să bei agheasmă mare timp de şapte zile pentru a fi ferit de boli tot anul, dar şi de necazuri. La mine acasă, la Corbeni, eu stropesc şi grajdul animalelor, şi le dau acestora apă sfinţită pentru a fi sănătoase. Sunt multe obiceiuri, însă văd că tinerii nu prea le mai respectă”, spune Maria Mărgărit, din Corbeni.
„Agheasma e bună pentru sănătate”
Mariana Panaite, din Dâmboviţa, a venit în concediu la Curtea de Argeş, pentru a-şi vizita rudele, şi a venit la slujba de Bobotează, care s-a desfăşurat la Mănăstire. Deşi era printre ultimii la coadă, femeia a spus că nu se lasă până când nu va umple o sticlă cu agheasmă. „Sunt udă fleaşcă. Nu am luat nici umbrelă, dar nu am ce face. Ar fi păcat să nu iau şi eu agheasmă. E bună pentru sănătate. Am venit cu mătuşa mea, care locuieşte la Curtea de Argeş, dar ea nu a mai stat din cauza vremii, pentru că e şi puţin bolnavă. Cred că pe la 12:00 de termină slujba”, spune femeia. În jurul orei 11:30, soborul de preoţi şi-a făcut apariţia în foişorul special amenajat în faţa Mănăstirii Argeşului, unde Înalt Prea Sfinţitul Calinic Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului a sfinţit apa din butoaie, iar apoi i-a binecuvântat pe credincioşi, stropindu-i au agheasmă. „La Mulţi Ani tuturor. Agheasma Mare şi Botezul Domnului să vă fie de folos în acest an. Multă sănătate şi un An Nou fericit. La Mulţi Ani!”, a urat Înalt Prea Sfinţitul credincioşilor.
„Asta e busuiocul cu noroc. 1 leu buchetul”
Imediat oamenii au mers la butoaiele cu apă sfinţită, pentru a-şi umple sticlele. „Domne, e bine că anul acesta nu a mai fost aşa mare aglomeraţie. Eu am stat cam două ore la coadă, dar nu asta e problema. E bine că nu a mai fost îmbulzeală. O să dau agheasmă şi copiilor şi sper să fim ocrotiţi de rele tot anul”, spune Cristi Dumitru, din Curtea de Argeş. La plecare, în apropierea mănăstirii, argeşenii sunt întâmpinaţi de câţiva negustori, care vând busuioc cu speranţa că vor câştiga ceva bani, fără un efort prea mare. Oamenii au aşezat pe jos sacul cu busuioc şi aşteaptă sub o pungă de celofan pe cei interesaţi. „Hai domniţă, 1 leu buchetul. E busuiocul cu noroc, dacă îl băgaţi sub pernă vă visaţi alesul”, strigă un bărbat încercând să-şi atragă clienţii. Însă, după câteva ore de stat în picioare, şi îngheţaţi, argeşenilor nu prea le mai pasă de aşa ceva. „Nu mai cumpăr nene nimic. Vreau doar să ajung acasă, că am îngheţat”, spune o femeie.