Peste 2.000 de locuitori din municipiu vor rămâne anul acesta, fără ajutor la încălzirea locuinţei pe timp de iarnă. În plină criză financiară, Guvernul a decis să micşoreze plafonul veniturilor până la care se acordă aceset subvenţii. Până anul trecut, primeau ajutor pentru încălzire cei care aveau venituri până la 620 de lei, pe membru de familie. Anul acesta însă, vor primi doar cei care au până la 425 de lei. Prin urmare, persoanele care primesc lunar un salariu mai mare de 425 lei nu vor mai beneficia de ajutorul pentru încălzirea locuinţei, deşi iniţial au fost anunţaţi să nu-şi facă probleme.
Numulţumiţi că nu vor mai primi subvenţiile, sute de cetăţeni s-au îmbulzit pe holurile primăriei. “O să murim de frig! Noi ne mai descurcăm, însă ce facem cu cei mici? Dacă nu mai primim subvenţia, cine mai are curaj să dea drumul la căldură? Cu ce să o plătim?”, întreba o mămică pe unul din angajaţii primăriei. Cu lacrimi în ochi, sute de persoane au venit să îi roage pe funcţionarii publici să le acorde totuşi subvenţiile pe care s-au bazat. “O să o rog pe doamna aia, de la birou. Poate cumva o să îmi dea banii. Altfel nu ne descurcăm. Toată pensia mea o dau pe pastile”, explica o bătrână, care mergea în ciomag. Puţini au înţeles că acordarea subvenţiilor nu depinde de angajaţii de la Biroul Autoritate Tutelară şi Asistenţă Socială din cadrul primăriei.
„Şi pe vremea lui Ceauşescu, era mai bine!”
Dacă vârstnicii plecau aproape plângând din primărie, cei mai tineri au reacţionat foarte urât şi chiar au apelat la ameninţări. “Oamenii nu vor să înţeleagă că nu depinde de noi şi mulţi au venit să se certe cu noi. Nu primăria Curtea de Argeş a luat decizia să nu mai dea bani decât la cei care au 425 de lei, pe membru de familie”, spune Mariana Moise, şeful Biroului Autoritate Tutelară şi Asistenţă Socială. Pe holurile din sediul administraţiei publice, mulţi cetăţeni regretau epoca de aur. „Şi pe vremea lui Ceauşescu, era mai bine. Măcar nu mai eram bătaia de joc a unora”, spuneau oamenii revoltaţi.
Până la sosirea noilor formulare, nu se mai primesc cereri
Schimbarea plafonului pentru acordarea subvenţieie la încălzirea locuinţei va determina şi modificarea formularelor necesare. “Nu mai putem să distribuim formulare vechi, pe care scrie că plafonul este de 620 lei. Vom da comandă de noi formulare, pe care să fie modificat plafonul”, explică autorităţile locale. Până la sosirea noilor formulare, locuitorii din municipiu nu vor mai putea să aducă dosare.
Toate dosarele depuse până acum, vor fi verificate
Toate dosarele depuse până acum vor fi verificate, iar cei care depăşesc 425 lei nu vor mai primii subvenţia. „Vom reanaliza toate cele 798 de dosare depuse până acum, iar cei care nu se încadrează, vor fi respinşi”, spune Mariana Moise.
Care sunt noile plafoane
În continuare, vă prezentăm cuantunul noilor subvenţii pentru cei care folosesc lemne.
• Venituri până la 155 de lei-subvenţia este de 54 de lei
• Venituri între 155,1 lei şi 210 lei-subvenţia este de 48 de lei
• Venituri între 210,1 lei şi 260 lei-subvenţia este de 44 de lei
• Venituri între 260,1 lei şi 310 lei-subvenţia este de 39 de lei
• Venituri între 210,1 lei şi 355 lei-subvenţia este de 34 de lei
• Venituri între 355,1 lei şi 425 lei-subvenţia este de 30 de lei
Cei care îşi încălzesc locuinţele cu gaze naturale, vor primi subvenţii, după următoarea grilă:
• Venituri până la 155 de lei-subvenţia este de 262 de lei
• Venituri între 155,1 lei şi 210 lei-subvenţia este de 162 de lei
• Venituri între 210,1 lei şi 260 lei-subvenţia este de 137 de lei
• Venituri între 260,1 lei şi 310 lei-subvenţia este de 112de lei
• Venituri între 310,1 lei şi 355 lei-subvenţia este de 87 de lei
• Venituri între 355,1 lei şi 425 lei-subvenţia este de 62 de lei
Dacă anul trecut au primit ajutoare pentru încălzirea locuinţei aproape 5.000 de locuitori din Curtea de Argeş, acum numai 3.000 se vor putea încadra în noile plafoane.