Sute de argeşeni s-au înghesuit pentru preschimbarea permiselor

Speriaţi de perspectiva introducerii vizitei medicale obligatorii la preschimbarea permiselor de conducere, sute de argeşeni s-au înghesuit ieri la ghişeele Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor. Mulţi s-au aşezat la coadă încă de la primele ore ale dimineţii, pentru a fi siguri că vor apuca să depună documentele. Printre ei s-au aflat şi mulţi şoferi care aveau permise eliberate în ultimii ani, motivaţi fiind mai ales de faptul că vizita medicală va fi obligatorie începând cu data de 19 ianuarie. Potrivit reprezentanţilor Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor, aglomeraţia la ghişee s-a produs din cauză că oamenii au înţeles că ar urma să plătească mai mult, deşi taxa pentru eliberarea permiselor va rămâne aceeaşi. Pentru rezolvarea tuturor solicitărilor, programul cu publicul a fost prelungit şi personalul a fost suplimentat în această perioadă.
Principalele modificări aduse de noul Cod Rutier
Şoferii care îşi vor schimba permisele auto după 19 ianuarie, când intră în vigoare modificările la Codul Rutier, vor plăti aceeaşi taxă de 68 de lei, dar vor fi obligaţi să facă vizita medicală şi să obţină un certificat din care să rezulte că nu suferă de boli care îi împiedică să conducă. Acestea sunt doar câteva dintre noutăţile pe care le aduc noile reglementări în domeniul rutier.
Legea 203/2012 pentru modificarea şi completarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost publicată în 12 noiembrie 2012 în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare din 19 ianuarie 2013, informează Mediafax. Iată care sunt principalele modificări:
Taxa pe care o vor plăti şoferii la preschimbarea permiselor de conducere rămâne aceeaşi, adică 68 de lei, însă va fi obligatorie vizita medicală şi obţinerea unui certificat din care să rezulte că nu suferă de boli care îi împiedică să conducă. Noile permise vor fi valabile zece ani în cazul şoferilor amatori, la fel ca şi până acum, şi cinci ani în cazul profesioniştilor, perioada în cazul acestora fiind redusă la jumătate.
Din 19 ianuarie, şoferii din orice categorie care îşi pierd permisul de conducere ori acesta este furat sau distrus primesc, în schimb, un duplicat care, practic, continuă perioada de valabilitate până la sfârşitul acesteia.Permisele de conducere vor fi eliberate atât după pierderea documentului, cât şi la expirare fără ca şoferul să susţină un nou examen.
Permisele de conducere eliberate anterior datei de 19 ianuarie îşi păstreaza valabilitatea până la data expirării menţionate în acestea.
Legea mai prevede că, începând cu 19 ianuarie, persoanele care nu deţin permise de conducere din nicio categorie trebuie să susţină un examen teoretic şi unul practic pentru obţinerea permiselor din categoria “AM” “A1″ şi “B1″ pentru mopede, scutere, ATV-uri şi alte autovehicule dotate cu motoare de capacitate mică a căror viteză nu depăşeşte 45 de kilometri pe oră, iar capacitatea cilindrică nu este mai mare de 50 de centimetri cubi.Examenul pentru obţinerea permiselor de categorie “AM”, “A1″ şi “B1″ poate fi susţinut, conform legii, începând cu împlinirea vârstei de 16 ani. Proba practică în acest caz constă într-un test de îndemânare susţinut în poligon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email