Surpriză!CFR zice că reabilitarea Gării poate fi plătită de Consiliul Local Curtea de Argeş

Gara Regală de la Curtea de Argeş trece prin momente grele. Zidurile să fărâmă încet dar sigur, iar la multiplele licitaţii anunţate de SNCFR ori nu s-a prezentat nimeni, ori s-au prezentat oferte neconforme. Ultima licitaţie a avut loc chiar săptămânile trecute, şi, potrivit sistemului electronic de achiziţii publice, licitaţia a fost anulată pentru că nu a fost depusă nicio ofertă conformă. Starea deplorabilă a Gării este binecunoscută , şi nu puţini au fost cei care au încercat să ajute la readucerea ei la starea de altădată.

Deputatul PNL Dănuţ Bica, originar din Curtea de Argeş, a lansat o interpelare ministrului Transporturilor pe tena Gării Regale, iar răspunsul a venit zilele trecute.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice cu modificările completările ulterioare (…)C.F.R.  S.A., prin Sucursala Regională de Căi Ferate Craiova, în calitate de proprietar al clădirii de călători din staţia C.F. Curtea de Argeş(…)este obligată să obţină avizul emis de Ministerul Culturii şi Cultelor, pentru intervenţie asupra monumentelor istorice.

Pentru a obţine acest aviz şi pentru a estima costurile de intervenţie asupra clădirii, S. R. C. F. Craiova a promovat achiziţia serviciului „Reparaţii, reabilitare şi restaurare clădire călători din staţia C.F. Curtea deArgeş (expertiză tehnică şi DALI clădire monument istoric)”. Până în prezent, la aceste proceduri de achiziţii nu s-a prezentat niciun ofertant, în consecinţă, procedura de achiziţie va fi reluată”, susţin reprezentanţii CFR în răspunsul dat deputatului argeşean. Asta era înainte de ultima licitaţie, care a avut termen sfârşitul lunii ianuarie, când au fost depuse oferte neconforme.

Municipalitatea poate să plătească reparaţiile, dar nu poate să şi deţină Gara

Mai departe însă, cei de la CFR spun lucruri şi mai interesante. „După estimarea valorii investiţiei, în situaţia în care aceasta nu poate fi finanţată integral sau parţial de C.N.C.F. C.F.R. S.A., se va solicita sprijinul pentru finanţare, conform prevederii art. 36(1) lit.g din Legea nr. 422/2001, şi anume: “Contribuţia financiară a consiliilor judeţene, municipale, orăşeneşi şi comunale, după caz, poate să acopere integral sau parţial costul lucrărilor de intervenţie asupra monumentelor istorice care fac parte din grupa B, precum şi, individual sau prin cofinanţare, costul lucrărilor de protejare a monumentelor istorice care fac parte din grupa A, aflate pe teritoriul unităţii administrativ teritoriale respective”. În conformitate cu aceeaşi prevedere legală, la solicitarea Consiliului Local al Municipiului Curtea de Argeş. investiţia poate fi finanţată integral de acesta”, se arată în documentul emis de CFR. Chiar dacă Municipalitatea poate finanţa reabilitarea, asta nu înseamnă că i-ar aparţine vreodată clădirea, susţin cei de la CFR în acelaşi răspuns –  “În ceea ce priveşte transmiterea administrării clădirii gării către Consiliul Local al Municipiului Curtea de Argeş, vă aducem la cunoştinţă că aceasta nu poate fi efectuată, deoarece clădirea este amplasată parţial pe zona de siguranţă feroviară, în ea aflându-se şi instalaţii feroviare (ATM)”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email