”Sunteți de acord cu tăierea teilor bătrâni de pe Bulevard?”

Agenția pentru Protecția Mediului sugerează că decizia de tăiere a teilor de pe Bulevard trebuie dezbătută public

Primăria vrea să taie 11 tei de pe Bulevard, pentru că sunt bătrâni și prezintă pericol public. Ca să nu mai fie scandal, ca la ultimle tăieri, când cetățenii au protestat și au acuzat administrația locală că urâțesc centrul orașului, Primăria a cerut avize de peste tot, inclusiv de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM). În răspunsul primit de la APM se arată că ”în timpul sezonului de vegetație nu este recomandată tăierea arborilor. Pentru a se putea avea în vedere cea mai bună decizie privind aceste tăieri cât și eșalonarea în timp a lucrărilor este necesară o analiză pentru fiecare arbore în parte utilizând un tomograf arboricol”. De asemenea, Agenția transmite că ”având în vedere că o astfel de intervenție radicală reprezintă un subiect de interes pentru locuitorii municipiului sugerăm ca luarea hotărarii finale să fie fie dezbătută public”. Dacă în privința dezbaterii publice a deciziei de a tăia teii bătrâni de pe principala arteră a orașului nu s-a luat nicio hotărâre, analiza arborilor este în curs.

”Foaie verde” analizează teii

Vă reamintim că în luna august Primăria a încheiat cu o societate specializată un contract pentru ”Întocmire documentație de evaluare a valorii arborilor”. Firma se numește SC ATELIER FOAIE VERDE SRL, și are sediul în Stoenești, Argeș. Contractul are valoarea de 19.000 de lei plus TVA.

Firma ”va întocmi o documentație care să cuprindă piese scrise, piese desenate, plan situație cu amplasamentul arborilor propuși spre tăiere, evaluarea stării de sănătate, propuneri de intervenție. Documentația se va întocmi de către un inginer peisagist cu punct de vedere al unui arborist. Se vă utiliza un tomograf pentru arbori, acolo unde va fi necesar”, potrivit sistemului electronic de achiziții publice.

Arborii care vor fi evaluați astfel sunt teii de pe Bulevard. ”Am avut solicitări de la Agenția de Mediu și de la Direcția de Culte să evaluăm copacii, Bulevardul fiind sit istoric. Sunt foarte mulți arbori care se vor prăbuși și trebuie să luăm măsuri. Noi putem doar să-i evaluăm vizual, este foarte puțin, și de aceea am cerut specialiștilor. Pe exterior par sănătoși dar la interior pot fi putrezi”, ne-a spus Daniela Avram, de la Biroul de Mediu al Primăriei.

Analiza teilor este în curs, dar administrația locală nu a anunțat nicio dezbatere publică pe tema tăierii teilor.

2 thoughts on “”Sunteți de acord cu tăierea teilor bătrâni de pe Bulevard?”

  1. Cel puțin 50% dintre teii de pe Bulevard sunt ,,trecuți,, trebuiesc îndepărtați și înlocuiți cu tei tineri. Toaletarea tuturor este o urgenta!
    Ultimul cuvânt este al specialistilor și al celor ce se ocupa de protecția populației. (În nici un caz decizie politica – sau capriciu lui Panturescu)

  2. NU, eu nu sunt de acord cu această tăiere. Dacă sunt curatati la timp nu cred ca este nici un pericol.Din câte știu nu a fost nici un incident până acum.Acesti copacei fac orasul mai frumos chiar maschează acolo unde trebuie.Oare primarul nostru nu vede ce-ar trebui să vadă, clădirile vechi renovate obligatoriu, străzile asfaltate mai repede(sunt lucrări care se fac cu iuțeală melcului În bătaie de joc)?Da cum sa vada daca nu circula prin oras decât cu masina, s-o ia la pas daca vrea sa vada realitatea. Dar probabil ca-i este teama sa dea ochii cu lumea, asta e.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email