„Suntem contributori la prosperitatea bancherilor!”

Interes Argeşean este ziarul deschis tuturor argeşenilor, şi reflectă problemele şi preocupările pe care cititorii noştri le au. Într-unul dintre ultimele numere ale ziarului a fost publicat un editorial intitulat „Băncile care îi jefuiesc pe argeşeni”, în care scriam despre păţania unui cetăţean care se luptă cu o anumită bancă din Curtea de Argeş, una care a fost de-a noastră, dar nu mai este. Articolul are, pe site-ul nostru www.interesargesean.ro, o mulţime de comentarii extrem de interesante care demonstrează faptul că am atins un punct sensibil pentru argeşeni.
Un cititor care semnează „contributor la prosperitatea bancherilor”, scrie – „Dați numele băncii și câteva sfaturi de pe la avocați pricepuți dacă vreți să ajutați oamenii! Pe ăștia de la bănci nu-i controlează nimeni și pot face ce vor. Îți dau banii dar te obligă să semnezi clauze inadmisibile! Trebuie să ne ajutați să ne adresăm cui trebuie pentru a ne apăra. Aflați și spuneți-ne legile și instituțiile care ne pot apăra și publicați și poveștile unora care au reușit că să ne inspirăm de la aceștia. Oricum, felicitări pentru subiectul abordat! E de foarte mare interes!”
 Un alt argeșean ne povesteşte – „Am împrumutat la bancă o sumă acum câțiva ani și i-am plătit de trei ori până acum. Am întârziat trei luni că am  ajuns șomer, și vai de capul meu ce am pățit cu ei, mai era puțin și cred că trimiteau după mine mascații!”. Un cetăţean care semnează „falit” ne dă o adresă a unui site pentru cei care au probleme similare – Asociaţia Clienţilor Băncilor din România – http://acbdr.wordpress.com/modeledereclamatii/, pentru cei care au nevoie de ajutor în lupta, inegală, cu băncile.
Cum creşte, şi nu mai scade, dobânda la bancă
O poveste interesantă dar dureroasă pentru protagonistul ei ne este împărtăşită de un cititor care semnează Victor N.  „Numele meu este Victor N. și sunt administratorul societății (…). În anul 2008, am făcut un credit în lei la Banca (…) pentru care plăteam o dobândă la momentul respectiv de 9,5%. În decursul a 1 an, am primit diverse înștiințări de la Banca (…) prin care mi se comunicau măriri de dobândă. Am ajuns să plătesc cu 1000 de lei în plus în urma acestei modificări abuzive. Motivele pe care le invocau erau cât se poate de necredibile și anume: “evoluția dobânzilor în moneda naţională”, “creditul în moneda națională se scumpește” , “dobânda de politică monetară a crescut la BNR” etc.
Ca urmare a acestor notificări, dobânda aproape că s-a dublat ajungând la 18%. Am avut un șoc și am început să le fac notificări. Am solicitat niște argumente plauzibile. N-au reușit să mi le dea. Am renegociat dobânda și am reușit să-i conving să o reducă. Reducerea a fost infimă în comparație cu valoarea creșterii. Am ajuns la o dobândă de 16,5% care, oricum, este o dobândă imensă.
Acum regret că am ales această bancă și pe zi ce trece mi se întărește tot mai mult convingerea că am fost înșelat. Vă rog să-mi spuneți dacă a mai pățit cineva ceva asemănător cu această Bancă () și ce aș putea să fac pentru a readuce dobânda la nivelul negociat inițial. Vreau să știu ce părere aveți de acest lucru, dacă este ceva normal sau dacă este doar un tertip al băncii pentru a avea venituri suplimentare?”.
Greu de răspuns, de către un nespecialist, la întrebarea adresată public de Victor N. În numerele viitoare ale ziarului nostru însă vom mai publica astfel de poveşti, ale argeşenilor care se simt jefuiţi de anumite bănci, precum şi părerile specialiştilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email