Ieri a început noul an universitar. Pentru că municipiul Curtea de Argeş nu oferă prea multe oportunităţi pentru continuarea studiilor, mai mulţi absolvenţi de liceu au optat pentru universităţile din Piteşti sau chiar din capitala ţării. Goana după un loc de cazare a început în septembrie, astfel încât noul an universitar să-i găsească pe proaspeţii studenţi la „casa” lor. Foarte mulţi absolvenţi din Curtea de Argeş au ales să îşi continue studiile la facultăţile din Piteşti, iar pentru ei cazarea este o adevărată problemă. Universitatea din Piteşti dispune de trei cămine în care există 1.200 de locuri de cazare. Aici preţurile sunt de 100 de lei pentru studenţii care sunt pe locurile subvenţionate, 140 de lei pentru studenţii care plătesc taxa anuală şi 80 de lei pentru copiii cadrelor didactice. „Eu sunt la facultatea de Istorie şi trec în anul III. Am stat doar la cămin până acum şi pot spune că au fost condiţii acceptabile. S-ar putea şi mai bine, dar asta nu depinde de noi. Plătesc 140 de lei pe lună şi îmi convine. Eu nu lucrez, iar bani îmi trimit părinţii, aşa că trebuie să stau la cămin. Vă daţi seama că dacă şi-ar permite, mi-ar închiria o garsonieră, dar costurile sunt mult mai mari”, spune Ionuţ, un student din municipiul nostru.
Păreri pro şi contra pentru viaţa la cămin!
Părerile despre viaţa la cămin sunt împărţite. În timp ce unii dintre studenţi preferă liniştea dintr-o locuinţă, alţii spun că le place să locuiască într-o cameră de cămin „pentru că trece altfel timpul când eşti cu colegii”. Claudiu este din Curtea de Argeş şi este student la Facultatea de Sport, din cadrul Universităţii din Piteşti. Tânărul spune că adoră „viaţa de cămin”. „Îmi place la cămin. Eu stau împreună cu doi colegi din anul meu şi e bine că ne cunoaştem. Într-un cămin ne putem face prieteni, cunoştinţe noi, şi este foarte bine. Ne distrăm, seara mai stăm la vorbă. Nu mi-ar plăcea să stau la gazdă. Aici e şi mai ieftin şi îmi convine. Am toate condiţiile, frigider, un calculator şi tot ce îmi trebuie”, spune studentul. Alţi studenţi sunt de părere că viaţa la cămin este mult prea agitată şi zgomotoasă. „Am mai stat şi câteva zile pe la prieteni din cămin, dar nu mi-a plăcut. E gălăgie mare şi nu te poţi odihni. Oricui îi place să se distreze, dar parcă nu în fiecare zi. Avem nevoie şi de odihnă. Vă daţi seama ce este la cămin, când unul ascultă muzică sau altul vorbeşte la telefon. Eu prefer să stau la gazdă chiar dacă este mai scump”, spune Andreea Pavel, o studentă din municipiul nostru.
80 – 150 de euro chiria la Piteşti
Cei care aleg să stea în chirie trebuie să scoată din buzunar între 80 şi 150 de euro, în funcţie de cartierul în care aleg să locuiască pe perioada anului universitar. Desigur, la această suma se adaugă alţi bani, pentru plata utilităţilor. Mirabela este studentă în anul III la Finanţe-Bănci la Universitatea din Piteşti şi stă cu chirie împreună cu o colegă. Astfel, atât chiria cât şi celelalte cheltuieli se împart pe jumătate. „Plătim 350 de lei pe lună pentru un apartament cu 2 camere, în Găvana. Iarna e puţin mai greu că vine întreţinerea mai mult, dar ne descurcăm. Eu mai şi lucrez part-time şi mai iau nişte bani, iar restul îmi dau părinţii. Este mult mai bine decât la cămin. Este linişte, nu mă deranjează nimeni, avem baia noastră şi nu suntem nevoiţi să îi suportăm şi pe alţii. Am stat şi la cămin vreo şase luni, dar nu mi-a plăcut. Aici putem să ne facem şi mâncare pentru că avem tot ce este necesar” spune tânăra.
Alţi studenţi din Curtea de Argeş stau „în gazdă”. Aceştia plătesc în jur de 150 – 200 de lei pentru camera în care stau, dar şi o parte din utilităţi. „Stau la o bătrână, chiar lângă facultate, şi îmi convine. Nu mă deranjează şi totul este în regulă. E mulţumită că mai scuteşte şi ea din bani. M-am obişnuit cu ea. Stau de patru ani acolo, pentru că eu am făcut şi liceul la Piteşti. Gazda e de treabă şi mai mă lasă să mai vin cu câte un prieten, dar să nu facem gălăgie. Cu totul, plătesc cam 300 de lei pe lună”, spune Bogdan, un alt student din Curtea de Argeş.
Cu „Ia-mă nene” la facultate!
O altă variantă pentru tinerii din municipiul nostru, care s-au înscris la facultăţile din Piteşti, este naveta. Sunt studenţi care pleacă la cursuri dimineaţa, cu maşina, trenul sau cu microbuzele. Pentru o lună de zile de navetă, aceştia scot din buzunar în jur de 200 de lei. Trenul este mijlocul de transport preferat de studenţi, care beneficiază de reduceri de preţuri. O călătorie până la Piteşti costă 2,5 lei. „De obicei mă duc cu trenul, deci dau cam 5 lei pe zi. Prin Piteşti nu prea folosesc autobuzul, pentru că gara este foarte aproape de facultate şi merg pe jos. Mai cheltuiesc şi eu bani cu ceva de mâncarea sau o cafea. Mie îmi convine, mai ales că sunt în ultimul an şi nu mai vin în fiecare zi. Nu dau mai mult de 200 de lei pe lună. Când mai merg cu autobuzul nici nu iau bilet, pentru că îi ştiu pe controlori şi cobor repede. În primii doi ani am stat la cămin şi nu prea mi-a plăcut”, spune Marius.
La Bucureşti locul în camera de cămin costă 150 de lei pe lună
Cei care fac naveta Curtea de Argeş – Piteşti spun că singurul dezavantaj este oboseala acumulată. „Drept să vă spun, este obositor. Însă, atunci când am un examen important sau vreo lucrare, plec cu o zi înainte şi mai rămân pe la prieteni. Deci nu am probleme. Asta e situaţia şi trebuie să o accept”, spune tânărul.
De asemenea, foarte mulţi tineri din Curtea de Argeş studiază la universităţile din Bucureşti. Pentru ei nici nu poate fi vorba de navetă, din cauza distanţei dintre Curtea de Argeş şi capitala ţării. Majoritatea stau la căminele studenţeşti, iar cei cu dare de mână, cu chirie. În Bucureşti, studenţii plătesc pentru un loc la cămin 150 de lei pe lună, indiferent că sunt pe locuri subvenţionate sau la cele cu taxă. „Am ocupat loc la cămin. La noi s-a dat în ordinea mediilor şi am fost printre primii. Este foarte bine, nu mă plâng. Am mai zugrăvit eu puţin camera şi am făcut ordine, iar acum este în regulă. Am ales să stau la cămin, pentru că la Bucureşti chiria sare de 100 de euro şi nu îmi permit. Chiar dacă lucrez, mai bine fac altceva cu banii pe care îi câştig decât să îi dau la chirie”, spune George, student la Energetică.